Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fick han jobb mot alla odds

Strul i skolan, svår problematik och ingen arbetslivserfarenhet. Alexander Forsberg trodde aldrig att han skulle få ett jobb. Men nu har han fått – och tagit – chansen.

23-årige Alexander Forsberg från Gåsvik står och skruvar med en trasig fyrhjuling på verkstadsgolvet. Här, hos Elmsta Trädgårdsmaskiner, har han hittat hem.

– Det känns helt fantastiskt. Genom jobbet får jag möjlighet att bygga mitt eget liv, säger han.

Alexander har tvivlat på den egna förmågan många gånger. Kombinationen svår dyslexi och kraftig adhd gör att han har läs-, skriv- och koncentrationssvårigheter. Dessutom har han haft problem att möta människor.

– Jag fick ofta panik på bussen med alla som satt runtomkring.

Första gångerna han skulle prata med kunder som kom till trädgårdsföretaget drabbades han också av stora skälvan. I dag är det annorlunda.

– Nu går det hur bra som helst. Det betyder mycket för självförtroendet, säger Alexander Forsberg.

Han har haft det tufft under skoltiden. Lärarna trodde knappt att han skulle lära sig skriva sitt eget namn på grund av den svåra dyslexin. Därför kändes det som en seger när Alexander tog sig igenom fordonsprogrammet på gymnasiet i Norrtälje. Men vägen dit var krokig, han bytte gymnasieprogram och flyttade flera gånger.

Praktikperioderna på fordonsprogrammet var heller ingen höjdare och bröts ofta i förtid. Alexander fick komma till lackeringsfirmor men upplevde att han glömdes bort av arbetsgivarna.

– Jag behöver tydliga instruktioner. Men i stället klassades jag som lat och oengagerad.

På Elmsta trädgårdsmaskiner är det annorlunda. Här har han fått växa in i jobbet.

– En praktikant eller lärling är inget självspelande piano från dag ett. Vi har gett Alexander handledning samtidigt som han har visat att han verkligen vill lära sig, säger maskinföretagets ägare Anders Englund.

Arbetsförmedlingen är med och betalar Alexanders lön under det år som utvecklingsanställningen pågår. Han tycker att han har fått bra hjälp av arbetsförmedlingen, men platsen i Älmsta ordnade han på egen hand.

– Jag gick bara in och frågade om de hade plats för mig.

Alexander hemlighöll inte sin bakgrund och sina diagnoser. Anders Englund visste vad han gav sig in på.

– Vi har tagit emot många ungdomar med problem. Ibland har det funkat och ibland inte, säger han.

Med Alexander har det gått utmärkt. Han tar ansvar, lär sig snabbt, passar tider och är en rolig jobbarkompis, enligt Englund.

– Jag är så tacksam för att jag fått chansen att leva ett vanligt liv, säger Alexander Forsberg.

Utan jobb i sex månader

För att klassas som långtidsarbetslös ska en person ha varit utan jobb i mer än sex månader i sträck.

Just nu finns 137 personer i Norrtälje kommun som varit öppet arbetslösa (de som inte är sysselsatta i något arbetsförberedande program) längre än sex månader. Den siffran har legat ganska konstant de senaste åren.

Sverige har relativt låg långtidsarbetslöshet jämfört med EU-snittet, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån.