Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fångar du barnen på bild i sommar

Du behöver inte ha en proffskamera för att lyckas ta fina sommarbilder på familjen. Bokaktuella fotografen Eva Sjöberg delar med sig av sina bästa knep.

Sommarbilderna vi nu knäpper av är stunderna vi kommer att drömma oss tillbaka till, när höstmörkret har lagt sig. Men för oss som inte är några mästerfotografer är det en viss utmaning att få till de där perfekta bilderna från familjesemestern. Som tur är finns det en mängd smarta proffsknep att ta till. Allt som krävs är en kamera och lite övning!

- Personligen tycker jag att det är lättare att fotografera barn än vuxna. Barnen kan man leka med och fånga på ett mer naturligt sätt, säger Eva Sjöberg, fotograf som är aktuell med boken ”Konsten att fotografera ditt barn”.

Själva fotoutrustningen är långt ifrån avgörande för att få fina bilder. En vanlig mobilkamera räcker långt.

- Visst underlättar det med en systemkamera. Men känslan i bilderna handlar inte främst om tekniken. Man kan ta fantastiska bilder med mobilkameror, säger Eva Sjöberg.

Följ tipsen i guiden nedan så blir du snart expert på somriga semesterbilder

Skapa en fin miljö

På sommaren är det inte svårt att hitta vackra platser att ta bilder på. Stranden, ängen eller smågatorna i stan är utmärkta kulisser. En fotovänlig miljö i den egna trädgården fixar man lätt med lite rekvisita.

- Det kan vara roligt att planera bilden och sedan fotografera när barnen leker. Duka fram en picknick eller bygg upp en liten affär. Ett myggnät som man hänger från en trädgren bildar en koja och ger ett vackert ljus, säger Eva Sjöberg.

Såpbubblor är förstås en klassiker.

- Barn älskar när man tar fram ballonger eller såpbubblor. De runda, mjuka formera blir väldigt fina på bild.

Tänk på ljuset

Bilder i solsken är de svåraste att få till. Skarpt solljus ger hårda ansiktsskuggor och gör att solbelysta detaljer försvinner. Ta bilderna i skugga - det är dessutom mer behagligt för barnen. Svårigheten med helskugga är att färgtemperaturen lätt blir blåaktig.

- Det går att undvika genom att ändra vitbalansen i kameran innan man tar bilden, eller efteråt i ett bildbehandlingsprogram, säger Eva Sjöberg.

Ett knep är annars att söka upp det som på fotografspråk kallas för ”öppen skugga”. Precis i kanten mellan solljuset och skuggan får bilderna ett mjukt, varmt ljus. Be barnen vända sig mot ljuset och plåta på.

Allra vackrast är den ”gyllene timmen” strax efter att solen gått upp och precis innan den går ner. Vill man inte gå upp i ottan eller hålla familjen vaken till sent på kvällen funkar också kvällsljuset jättebra, tipsar Eva Sjöberg.

Välj rätt perspektiv

Ett av de vanligaste misstagen när man fotar barn är att ta bilderna stående, anser Eva Sjöberg.

- Kom ner på barnets nivå. Sitt på huk eller lägg dig på magen i gräset om du ska ta bilder på bebisen. Det gör ingenting om några grässtrån hamnar i förgrunden – de ger bilden en fin inramning, menar hon.

Ovanifrån behöver dock inte alltid vara fel. Om barnen leker i trädgården, kan det vara effektfullt att bara låta gräsmattan vara bakgrund.

- Klättra upp på en stege för att undvika bakgrundsdetaljer som gör att bilden känns rörig, tipsar Eva Sjöberg.

Fånga stämningen

En regnig dag behöver inte alls bli tråkig i fotoalbumet. På med gummistövlarna och plaska loss. Paraplyer och galonkläder i glada färger blir en fin kontrast till den grå miljön. Glöm inte heller bort att dokumentera de vardagliga ögonblicken.

- Bilderna blir avslappnade när man släpper tanken på att kläderna är fläckiga eller att hemmet inte är städat, tycker Eva Sjöberg.

Ett kort skärpedjup lyfter fram ögonen vid porträttbilder. Bakgrunden blir suddig och allt fokus riktas mot ansiktet. Andra gånger kan det vara stämningsfullt att lyfta fram miljön runt omkring barnet.

- Detaljer i bakgrunden hjälper till att berätta en historia om bilderna. När man tittar tillbaka är det roligt att minnas platserna som man har besökt tillsammans, säger Eva Sjöberg.

Glöm inte….

…att rensa bland bilderna regelbundet. Annars blir det lätt som en mamma på Familjeliv lite uppgivet utbast:

- När min son var tre år hade jag 65 000 bilder på honom.

10 tips till fina barnbilder

•Kom ner på samma nivå som barnen.

•Prata och lek samtidigt som du tar bilder. Då blir det lättare för barnen att strunta i kameran.

•Gillar du selfies? Ta roliga gruppselfies tillsammans!

•Glöm inte vardagsögonblicken, som kvällsbadet eller morgongröten.

•Fånga ögonblicken när barnen leker med favoritsakerna. Det bli fina minnen om några år.

•Ta många bilder åt gången. Bildserier passar bra i ramar med plats för flera bilder.

•Vad är gulligare än barn och djur? Glöm inte att plåta gosandet med husdjuret.

•Med en stöttålig kamera kan också barnen plåta loss. Förbered dig på roliga och oväntade motiv.

•Välj neutrala kläder som inte stjäl fokus om du vill lyfta fram ansiktet.

•Får du kalla handen? Respektera när barnen inte vill vara med på bild.

5 vanliga missar att undvika

•En gren eller flaggstång som ”växer ur huvudet” ser underligt och inte så tjusigt ut.

•Sladdar och bråte gör sig inte på bild. Undvik bakgrundsdetaljer som stör motivet.

•Hårda ansiktsskuggor gör ingen rättvisa. Leta upp helskugga så slipper du problemet.

•Foton på livliga barn blir ofta suddiga. Knäpp av många bilder så blir alltid några bra.

•Fina ögonblick passerar snabbt. Var kameraredo när du tror att ett ”Kodak moment” är på gång.