Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så drabbar snöbristen kommunens vägar

Vinterns barmark förstör vägarna och gör att extrapengarna uteblir för underentreprenörer.

Varje snöröjning kostar Norrtälje drygt 300 000 kronor. Därför borde man tjäna storkovan just nu.

 – Tvärtom, säger Tom Johansson på kommunens gatu- och parkavdelning. I själva verket kostar det mer när vi inte har snö. Vägarna slits kraftigt, redan nu är läget kritiskt.

Hade det varit normalt vinterväglag, så hade vägarna täckts av ett skyddande lager snö och is.

– Men nu är det ingen tjäle. Bilarnas dubbdäck äter sig ner i vägbanan. Tillsammans med ett ständigt vattenlager, förstörs vägarna. Reparationerna av de skadorna överstiger vad vi sparar in på utebliven snöröjning, säger Tom Johansson, biträdande gatu- och parkchef.

Kostnaden för vinterväghållet är hittills tre miljoner kronor lägre jämfört med samma period 2012. Tjälen har gått i och ur marken flera gången fler gånger. Då rör sig asfalten och det blir sprickor och potthål. En normal vinter rycker snöröjningen ut åtta gånger under oktober till december. Hittills den här säsongen har snöröjningen ryckt ut en enda gång.

Halkbekämpning brukar utföras 18 gånger under oktober – december. Perioden januari – april snöröjs gatorna 14 gånger en normal Roslagsvinter. Halkbekämpning brukar utföras 26 gånger under perioden januari – april. Ett snöröjningstillfälle inklusive halkbekämpning kostar omkring 300 000 kronor för gatorna i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik. Enbart halkbekämpning kostar 210 000 kronor per tillfälle.

Budgeten för vinterväghållningen för kommunens gator är 12,32 miljoner kronor. Snörörjningen sköts av Green Landscaping.

– Det är klart att vi tjänar mindre om det inte är snö, säger vd Hans Josefsson. Men vi är entreprenörer och anpassar oss. Kan vi inte snöröja, försöker vi hitta andra park- och gatuarbeten att utföra.

Green Landscaping är verksamma över hela landet med kommuners och företags utemiljö.

– I en del kommuner har vi fast ersättning för snöröjningen, i andra kan det vara rörligt, säger Hans Josefsson. I Norrtälje får vi betalt per insats plus en grundersättning.

Den stora förloraren när snön uteblir, är de 50 underentreprenörer som med sina bilar och maskiner sköter själva snöröjandet. Sweschakt i Norrtälje är underentreprenörer till Green Landscaping och har både lastbilar och schaktmaskiner.

– Förra julen fick vi så vi teg, säger Ulf Zetterström, som håller i snöröjningen åt åkeriföretaget. Men det är inte bra om det blir för långa uppehåll i snöröjandet.

– Om vi får tio centimeter snö i veckan, så håller vi kunnandet i trim, säger han.

För Sweschakts åkare innebär snöröjningen chans till extrapengar.

– En jätteviktig inkomst, säger Ulf Zetterström.