Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bra var sista Edsbrobrevyn

Livet visar sig från den glada sidan när Edsbrorevyn står på scenen. Revygänget sätter punkt efter 25 år med en föreställning där kärleken mellan scen och salong är påtaglig.

Annons

För 25:e och sista gången hade Edsbrorevyn premiär på Valborgsmässoafton. En föreställning som sätter punkt med en blandning av sång, musik och sketcher. En titt på kartan visar att Edsbro knappt är en synlig fläck. Men den som sett Edsbrorevyn under ett kvartssekel, vet att där händer allt. Och lite till. Det är nästan en gåta att förstå hur man kan hitta så mycket att göra revynummer om.

Och Edsbroborna är med på noterna, när revygänget tar plats på scenen i Edsbro bygdegård. Alla känner alla i revygänget. Kärleken mellan scen och salong är ömsesidig och påtaglig. Det märks att revygänget har hållit på länge. Alla är professionella och bjuder på sig själva. Sång och dansnummer sitter som en smäck. En särskild ros ska koreografin ha. Det är vackert, imponerande och lite rörande.

Förr gick järnvägen genom Edsbro. Det fanns bank, post och ett par bensinmackar. Allt detta är historia. Ändå lever Edsbrolivet vidare och i revygängets tappning är orten närmast Roslagens hjärta. Liksom i tidigare revyer pekar man finger åt grann-orten Ununge, något som Unungeborna närmast kan vara stolta över. Revyn, med det stolta namnet ”Grand Finale” bjuder på både nyskrivet material och på guldkorn ur tidigare revyer. Vad är bäst?

Mest rörd blir jag över den unisona skönsången i ”O denna kväll” med revypappan Anders Liegnell som primus motor. Och Magnhild från Smara i Maud Liegnells tappning behöver bara visa sig, så blir det jubel. Så är hon också en figur som har funnits med länge på Edsbros revyscen.

Revyn startades av kyrkokören en gång i tiden. Genom åren har den blivit en Valborgstradition som sprider glädje i bygden. Premären på Valborgsmässoafton följdes upp med ytterligare en spelning under 1 maj.

Nu återstår några föreställningar den här helgen och nästa innan det är det dags att ta farväl på riktigt nästa söndag. Det blir nog ett avsked med en hel del vemod. Genom åren har revyn visat att det går att hitta många uppslag i närmiljön och att kultur kan betyda mycket för sammanhållningen i bygden. Revygänget bestämde sig redan för ett par år sedan för att det var dags att sätta punkt i och med 25-årsjubileet.

Det är säkert ett genomtänkt beslut, men revyn kommer att lämna ett tomrum efter sig i Edsbro. Edsbrorevyn visar att livet inte bara är en lek, utan även en dans på rosor. Åk till Edsbro, Lars Norén. Där visar sig livet från den glada sidan.

Föreställningar: 2 och 3 maj kl 19, 4 maj kl 15, 9 och 10 maj kl 19.

Edsbro bygdegård