Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bra var Kullehusteaterns sommarpjäs

Rappa repliker, smarta lösningar och tajt samspel. Kullehusteaterns Tre män i en båt är vass sommarteater, med både skruvad humor och stråk av allvar.

"Vad är det med oss”, undrar Ulf Drakenbergs Georg. Det kan man undra. De tre vännerna Georg, Jan och Harry beklagar sig över diverse krämpor. De har ont både här och där och gottar sig i hypokondriska utläggningar. Är det inte levern så är det difteri.

De behöver vila, konstaterar de. En båttur borde göra gott. Sagt och gjort.

De ger sig av, med siktet inställt på en sjöresa från Öregrund till Vaxholm.

Efter förra årets kostym- och perukfest växlar Kullehusteatern i år över till brittiskt präglad humor i Jerome K Jeromes Tre män i en båt, som hade premiär i onsdags och turnerar hela sommaren.

I sin bearbetning har Linda Kulle flyttat Jeromes klassiker till Roslagen och kryddat med lokala referenser och markörer, inte minst i form av musik, med Ulf Drakenberg på banjo.

Till att börja med är allt frid och fröjd. De intalar varandra - och sig själva - att resan är underbar, att det är så här de vill leva. Men det blir ingen lugn seglats. Diverse missöden och överraskningar rubbar balansen i båten och vänskapen sätts på prov.

Ulf Drakenberg, Thomas Eriksson och Anne Kulle spelar de tre vännerna, med ett tajt samspel och rappa replikskiften. Rollerna växlar, ibland är det Thomas Erikssons känslostinne Harry som tappar humöret, ibland Ulf Drakenbergs Georg som blir irriterad eller Anne Kulles smått pretentiöse Jan som försöker ta kommandot.

Anita Ekström ger utrymme åt både lättsam humor och stänk av allvar i sin uppsättning, där skådespelarna varvar scener där de återberättar händelser direkt till publiken och scener där vi befinner oss mitt i handlingen.

Ibland kan det kännas lite stillastående, men det räddas av humorn och blinkningarna till publiken.

Thomas Eriksson visar upp sin komiska begåvning, inte minst när han tar ut svängarna i en underbart skruvad viskavalkad. Ulf Drakenberg är mer återhållet humoristisk, med sina sårade miner och sin hypokondri, medan Anne Kulle laddar Jan med stillsam självbelåtenhet.

I grunden handlar det om manlig vänskap. De tre vännerna skålar, dunkar varandra i ryggen och gnabbas lite, men vill inte gärna sänka garden. Inte på allvar, i alla fall. Då och då bubblar oron upp, med tankar om vad de egentligen gör med sina liv.

Så tuffar Tre män i en båt vidare längs Roslagens kust, till tonerna av Calle Schewens vals. Det är en både vass och underhållande seglats.

Sommarturnén innefattar ett 30-tal föreställningar i Roslagen, Stockholm och Uppsala.

Här är några spelplatser i urval:

Hallwylska museet, Stockholm, i kväll kl 19, Hammerska ladan, Furusund, 2, 19 och 27 juli kl 19, Pythagoras, Norrtälje, 16 och 30 juli kl 19, samt 4 aug kl 18, Kvarngården Bergsharma, 18 juli kl 19, Arholma, 23 juli kl 19, Engströmsgården, Grisslehamn, 29 juli kl 19.

Turnén avslutas i Linnéträdgården, Uppsala, den 12 aug kl 18