Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bra var årets sommarteater Hjälte för en dag

Hyllad hjälte eller föraktad lögnare? Steget är kort i sommarteatern Hjälte för en dag. En underhållande skröna, fylld av musik och drastiska vändningar.

Vi blir till i varandras ögon. Spegelbilden vi möter kan få oss att krympa eller växa. Kanske till och med bli en hjälte, om än på tveksamma grunder. Det är grundtemat i sommarteatern Hjälte för en dag, som spelades på Björkö i helgen och ges i Societetsparken den här veckan. Uppsättningen bygger på John Millington Synges klassiker Hjälten på den gröna ön, som Robert Sjöblom bearbetat och flyttat från Irland till Björkö.

Vi befinner oss på K-G:s Bensin och Kafé år 1961. Där sliter Peggy åt sin far K-G och drömmer om ett annat liv. Långt borta från macken, sin supande pappa och den präktige grannen Sigge, som siktar på giftermål. När en främmande ung man plötsligt kliver in på kaféet sätter fantasin igång, hos både Peggy och andra. Han berättar att han heter Erkki och kommer från Åland.

Men vad är det han har gjort? Och varför har han gett sig av hemifrån? Så sätter intrigerna igång i en skröna, med många drastiska turer och tvära kast, där Fabian Hedlunds unge Erkki får möta en bild av sig själv han inte känner igen. Han, som alltid varit osäker och rädd, blir plötsligt betraktad som en hjälte. Han blir smickrad och låter sig lockas in i rollen. För varje gång han berättar sin historia blir den värre och värre. Och mer och mer osannolik.

De senaste åren har Björkö teater och Kultursparken satt upp sommarteater tillsammans i Norrtälje. I år ges föreställningar både på Björkö och i Societetsparken, med premiär vid hembygdsgården i Skenninge. Det är en tajt och samspelt ensemble som släpper loss en underhållande och charmig föreställning, där musikerna Sven Fredriksson och Lotta Blom-Ström förstärker under händelseförloppet.

Fabian Hedlund rör sig mellan tvivel och kaxig självsäkerhet i rollen som Erkki, Malin Berglund förser Peggy med styrka, envishet och längtan, medan Åsa Piponius ger karaktär åt änkan Ström, med fin tajming och vasst bett i replikerna.

Här finns också Kent Höijer-Granqvists ängsligt envise Sigge, Åsa-Lena Hjelms flexibla pastor, Tommy Samuelssons rumlande pappa K-G, Lennart Fransson, som gör dramatisk entré i rollen som Erkkis pappa Matti, samt en rad bybor.

Hjälte för en dag är underhållande och fartfylld utomhusteater, men också en historia om vad vi ser hos oss själva och varandra. En riktig rövarhistoria, som gör sig bra på sommarscenen.