Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bra var årets deckargåta

Vem är mördaren? Och varför? Det är frågorna som publiken får grubbla på i mordgåtan Det stora slaget. NT var på plats under premiären.

– Vad tror du om doktor Berglind, undrar en kvinna vid bordet intill.

– Eller Hjalmar, svarar någon i sällskapet.

Nej, det är inte lätt att gissa vem som är mördaren i Det stora slaget, som hade premiär på Svanberga gästgiveri i lördags. Där spelar Kullsta friluftsteater upp en klurig mordgåta i sju scener under middagens gång.

Vi befinner oss på en herrgård i Södermanland. Tidpunkten är februari 1936. På gården bor patron von Eisenerz och hans fru, där finns också en aktris, en skribent och en konstnär. På kvällen kommer doktor Berglind till gården för att ge patron ett tragiskt besked. Det blir upptakten till en rad förvecklingar och händelser, där det visar sig att gårdens invånare är hopvävda med en rad trassliga relationstrådar.

Steg för steg rullas händelserna upp i de korta scenerna, där mer och mer avslöjas under kvällens gång.

– Man vet ju inte ens vem som ska bli mördad, konstaterar en av middagsgästerna, när några av scenerna har spelats upp.

Nej, den här gången väntar Kullstagänget med att iscensätta själva mordet, att försöka lista ut vem offret är blir en del av gåtan.

Det är fjärde gången teaterensemblen sätter upp en mordgåta och det märks att de blivit varma i kläderna och fått rutin. De rör sig ledigt mellan borden och kommer nära publiken när de spelar upp scener som innehåller både dramatik och humor. Det är ett färgstarkt persongalleri som rör sig på den sörmländska herrgården.

Jens Söderhälls doktor Berglind har en framtoning som de flesta patienter skulle vilja slippa möta, han spelar också den udda konstnären Hjalmar. Linda Elaine Bymans Caroline är ilsket passionerad, Sara Edbergs Eloise försöker dra i flera intrigtrådar, medan Hans-Åke Anderssons patron är nervöst förvirrad.

Så går det som det går. En av dem dör och en av dem är en mördare. När den sista scenen spelats upp bollas frågan över till publiken:

– Har ni listat ut det nu?

Kanske, kanske inte. När det är dags att skriva ner gissningar på var sin lapp blir det livliga diskussioner vid borden.

– Det kan vara vem som helst, säger en kvinna.

Visst är det så. Alla har motiv, vem som är mördaren varierar också från kväll till kväll med hjälp av några ändrade detaljer. Till sist får vi svaret, som sätter punkt för en underhållande kväll. Ett Cluedo där vi alla har fått chansen att leka detektiver och använda våra små grå celler.

Det sista slaget

Mordgåta med middag

Kullsta friluftsteater

Manus: Sara och Sebastian Edberg

Regi: Sebastian Edberg

Berättarröst: Sebastian Edberg

Imitatör: Hans-Åke Andersson

I rollerna: Hans-Åke Andersson, Linda Elaine Byman, Sara Edberg, Jens Söderhäll

Svanberga gästgiveri

Spelas 8 februari kl 19, 22 februari kl 19, 8 mars kl 19, samt 22 mars och 12 april kl 14 och 19