Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir Konst i ån 2014

Färre konstverk, men större format. Så ser planerna ut när Konst i ån gör comeback i sommar.

Annons

Sex konstnärer medverkar i Konst i ån, som är tillbaka efter ett par års uppehåll.

– Genomgripande för dem är att de tar hela årummet i anspråk, säger Daniel Werkmäster, konsthallschef och ansvarig för Konst i ån.

– Det finns inget gemensamt tema, men det finns en del estetiska övergångar mellan dem. Tanken var att hitta konstnärer som kunde knyta an till varandra, fortsätter han.

De sex konstnärerna arbetar med måleri, skulptur, installationer och fotografi. Samtliga har någon form av anknytning till Norrtälje. Pernilla Jansson, som bor i Smedjebacken, är uppvuxen i Norrtälje och har ställt ut på Lilla k, Jesper Nylén har nyligen flyttat till Väddö, medan Jakob Krajcic, son till konstnären Eugen Krajcic, är uppvuxen i kommunen.

Kaarina Kaikkonen, Helsingfors, Eva Markund, Stockholm och Anna Nyberg, Stockholm, har alla ställt ut på Norrtälje konsthall tidigare.

Kaarina Kaikkonen visade bland annat en installation där skjortor sträckte ut sig över Norrtäljeån. När Konst i ån startade i början av 2000-talet drevs utställningen av konstnärsgruppen SE Norrtälje. Den blev snabbt både uppmärksammad och omtyckt, men efter tio år tackade SE Norrtälje för sig.

Resurserna räckte helt enkelt inte till.

Nu är det kommunen som har tagit över ansvaret och ser till att utställningen får flyt igen, med en budget på 100 000 kronor. Konst i ån invigs, precis som tidigare, den 1 juli och sträcker sig från Faktoribron till Societetsbron, med en textil installation av Anna Nyberg vid Gröna ön som ett av de största verken.

Årets upplaga innehåller färre verk än tidigare, men i större format.

– Tanken är att konstnärerna ska kunna ta tag i årummet på ett ganska kraftfullt sätt, säger Daniel Werkmäster.

– De kommer att laborera med hela rummet, det blir inte enskilda solitärer placerade i en å, fortsätter han.

Daniel Werkmäster ser gemensamma drag hos konstnärerna.

– Jag tycker att de passar bra ihop, de faller bra in i varandra och i den ordning de visas.

Han vill inte avslöja särskilt mycket om hur verken kommer att se ut. Det ska vara en överraskning när Konst i ån invigs. Men det finns en grundton som håller ihop utställningen.

– Den är nog ganska allvarlig. Ett gemensamt drag är en rumslig medvetenhet och ett existentiellt och konstnärligt allvar.