Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir hösten i SVT

SVT har presenterat sin tablå för hösten 2014.

Annons

Tidstjuvar äter upp dygnets kvalitetsstunder och mellan jobb, galonbyxor, Twitter och falukorv hinner du inte förverkliga dig själv. Känner du igen dig? I SVT:s hösttablå kommer hjälpen bland annat genom "Tidsjakten", där effektivitetsexperten Petra Brask och programledaren Jonas Leksell får stressade medverkande - och tv-tittare - att samla ihop bitarna i det så kallade livspusslet. Programmet får premiär i SVT1 den 11 september.

– Tiden är någonting som rör alla. Oavsett härkomst eller jobb så har alla brist på tid, trots att det egentligen är den mest demokratiska resurs vi har. Alla har 24 timmar, säger Petra Brask, som i 20 års tid hjälpt både företag och privatpersoner med att få ihop sina scheman

I programmet delar hon med sig av sina tips. Det handlar dels om att planera sin tid och effektivisera, men också om att förändra sättet att tänka. "Tidsjakten" ska fungera som en ögonöppnare. Vad håller vi på med? Varför jagar vi? Hur når vi fram till det som egentligen är viktigt?

– Man rids av dåligt samvete hela tiden. När jag är här skulle jag egentligen vara där, förklarar Jonas Leksell, och tillägger:

– Man pratar om egentid och livspusslel, nya ord som alla kan nu. Det känns som att det är på tiden med ett sådant här program. För att kolla lite vad vi håller på med.

Systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman tar också tag i livspusslet, men i deras SVT Flow-program "Ett härligare liv", med start den 30 september, handlar det om att göra tillvaron mer njutbar.

– Vi testar saker som vi tycker är jobbiga och tänker att om vi blir av med det här så blir livet härligare, berättar Hannah Widell.

Amanda Schulman tar itu med sin rädsla för smärta genom att utsätta sig för en brutal behandling av ett kampsportsproffs och Hannah Widell konfronteras med råttor för att bota sin fobi för de fyrbenta gnagarna. De frågar sig också om livet blir härligare om man är religiös, om man skönhetsopererar sig, låter kroppsbehåringen frodas, om man är andlig eller om man omger sig med djur.

Blev livet härligare?

– Vi är fortfarande på resan. Vi får summera efteråt, det tar tid att smälta det man har varit med om, säger Amanda Schulman.

Gina Dirawi ger sig även hon ut på en inre och yttre resa, när hon i "Ginas värld" möter människor från vitt skilda platser i världen som ger henne perspektiv på tillvaron.

– När jag frågar vad syftet med det här livet är så ger alla samma svar: Att älska, att må bra och ta hand om sin familj. Det gör en lite lugnare. Man kan sitta hemma och tro att det ska vara så mycket mer, att det är något som fattas. Men så åker man ut i världen och ser att vi alla vill samma sak, berättar hon.

Arbetet med programmet, som kommer att sändas i SVT Flow med premiär den 27 augusti, har gett henne en trygghet i att hon inte är ensam i att vara "en sökande person". Hon tror att tittarna kommer att uppleva detsamma:

– Man kan hitta gemensamma nämnare med vilken människa som helst. Det tycker jag är tryggt och mysigt. Att veta att man inte är själv. Det är mänsklig gemenskap.

SVT:s höstnyheter i urval

"Atleterna": tävlingsprogram med Kajsa Bergqvist och Rickard Olsson där 24 atleter tävlar i olika idrottsgrenar. SVT1, 23 augusti.

"Brevfilmen": Hannah Widell leder samtal i ett humorprogram om relationer. SVT1, 23 augusti.

"Det blodröda fältet": brittisk dramaserie. SVT1, 30 augusti.

"Lugn i Hökarängen": serie där Kristina Lugn leder en bokcirkel i Stockholmsförorten Hökarängen. SVT2, 3 september.

"Det stora matslaget": tävlingsprogram där bland andra Bert Karlsson och Maud Adams leder lag som tävlar i matlagning. SVT1, 9 september.

"Skandal": serie om några av den senaste tidens kulturdebatter. SVT1, 17 september.

"Djävulsdansen": Ann Söderlund och Sanna Lundell om medberoende. SVT1, 23 september.

"Bathinas skilda världar": Bathina Philipsson som är gift med kungens vän Aje Philipsson besöker förorten. SVT Flow, 6 oktober.

"Taxi": svensk komediserie av Felix Herngren och Andreas T Olsson. SVT Flow, 30 oktober.

"Sveriges städmästare": tävlingsprogram med Marléne Eriksson och Marie-Louise Danielsson-Tham som söker Sveriges största städfantaster. SVT1, 4 november.

"Modellflickor": svensk dokumentärserie om fotomodeller. SVT Flow, 19 november.

"Camelen": dokumentär om journalisten Cecilia Uddén. SVT2, 27 november.

"Astrid": dokumentärserie om Astrid Lindgren. SVT1, december.

"Viva hate": svensk dramaserie av Peter Birro. SVT1, datum ej satt.