Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir Färsnadagen

Fullspäckat program under lördagen med traktorer, Mikaeli-spelet och marknad.

Annons

På Färsna-dagen under lördagen den 28 september kan man se Mikaeli-spelet, köpa nyskördade grönsaker och fira geologins dag. Eller titta på veterantraktorer. 

Utbudet är stort när Norrtälje Naturvårdsstiftelse och Norrtälje Naturvårdscentrum firar Färsna-dagen på lördag, liksom Mickelsmäss. Det är en mycket gammal tradition från gångna tider.

– Det känns kul att få prova på hur man lyfter fram den gamla högtiden, säger Nina Söderström som är med och arrangerar.

– Vi vill ta upp en folklig tradition som har att göra med vår kulturhistoria. Mickelsmäss var en skördefest på hösten, säger hon.

Karin Sahlin, tidigare kantor i Norrtälje kyrka, leder en barnkör som sätter upp Mikaelispelet, som handlar om Mikael och draken. Det blir café i trädgården och man kan köpa nyskördade grönsaker, honung, saft, sylt, ullgarner och hantverk.

Kvinnor från SFI ska laga piroger, och Roslagens geologiska förening visar bergarter och mineraler. Mats Wilzén kommer att berätta om historien bakom Mikael-traditionen. Barnen får också vara med aktivt. De kan göra sin egen höstkrona av lönnlöv.

4 H kommer att visa upp alla djuren på gården, och sist men inte minst kommer Veterantraktorklubben att visa upp alla sina gamla maskiner.