Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir årets julsalong på konsthallen

Vi människor är väldigt olika. Det blir tydligt när man ser julsalongen på Norrtälje Konsthall. Årets tema är drömmar. Drömmar som ser väldigt olika ut.

Medlemmar ur Norrtälje konstförening håller på att hänga upp de dryga hundratalet verk som deltar i utställningen, under överinseende av konsthallschefen Daniel Werkmäster.

– Det är både drömmar om saker man önskar sig, som ett drömhus, och drömmar från föregående natt, säger Tomas Segerstedt.

En del är snarare mardrömmar än drömmar. I ett hörn står en glassgubbe som fått svart Charlie Chaplin-kostym och en väldigt ledsen clownmun. Mardröm är titeln på Gunnel Halvordsens odjur gjort av rostig spik. Tomas Segerstedts verk heter Som-mar-dröm.

Konstverken består främst av måleri, men det finns även skulptur, tryck, teckning, textil, fotografi och installation.

Verken har väldigt olika uttryck: Färgglatt, drömskt, romantiskt, komiskt, politiskt, sobert, finurligt och tankeväckande. Enkelt och tekniskt avancerat. Mitt i olikheterna kan man ändå skönja några trender. I ett rum hänger tavlor med naturmotiv och ganska många har valt att avbilda fåglar. Där finns papegojor, hägrar och en tjäder. Fotografen Roine Karlsson har bidragit med en ejder, som kanske drömmer om att få fler artfränder i vår skärgård.

Flera konstnärer har tagit fasta på drömmen i betydelsen sömn. I ett fönster ligger Monica Torehammars Drömläge, en kvinna i lergods, fridfullt vilande på en bit drivved som påminner om en solvarm brygga. Ett gäng konstnärer verkar hysa drömmar om den riktigt stora fisken, för det finns en rad bilder med fiskemotiv. Andra tycks drömma om det som varit.

Ett exempel är Christina Bengtssons installation som hänger i ett rum med verk i blandteknik. Det är som ett tittskåp med gamla cigarrlådor man kan öppna och titta i, gamla svartvita bilder och en speldosa man kan vrida upp, ett konstverk som tar en stund att utforska.

Ytterligare andra visar framtidsdrömmar. Kanske sådana som man haft för framtiden men som inte blev som man hade tänkt sig. Ett fredsmärke inom glas och ram, eller Gunilla Börjessons textila verk med bilder av Fidel Castro och Che Guevara från den kubanska revolutionen påminner om Tage Danielssons ”Var blev ni av ljuva drömmar?”.

Helena Mellins skickligt utförda träsnitt Drömmen om ett annat liv föreställer en romsk kvinna som sitter och spelar dragspel . Den väcker drömmar om förändring i vår tid.

Vi människor är som sagt olika. På årets julsalong är inget verk det andra likt. Därför borde alla kunna hitta minst ett konstverk att tycka om och flera som sätter fart på fantasin och tankarna.

Julsalong 2013: Drömmar

Plats: Konsthallen, Lilla Brogatan, Norrtälje

Arrangör: Norrtälje konstförening

Pågår: 14 december – 12 januari.

Vernissage: 14/12 klockan 13.

Omkring 110 konstnärer deltar i utställningen.

För att få delta ska man bo, fritidsbo eller arbeta i Norrtälje kommun.

Konstnärerna kan vara både professionella och amatörer och ska ha fyllt 23 år.

Var och en får endast ha med ett konstverk, som ska vara till salu och aldrig tidigare har visats i Norrtälje kommun.