Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev Hallstavik tryggare

Har halverat sina resultat i kategorin ”utsatthet för brott”. 

Annons

Norrtälje är den tryggaste kommunen i Stockholms län och störst framsteg när det gäller upplevd trygghet har orterna Hallstavik och Älmsta gjort.

Fler poliser i yttre tjänst och ett bra samarbete med andra myndigheter, skola och kyrka.

Det kan vara anledningen till att Hallstaviksborna känner sig betydligt tryggare i dag än när den senaste trygghetsundersökningen genomfördes av stiftelsen Tryggare Sverige.

Resultatet i kategorin ”utsatthet för brott” har halverats i både Hallstavik och Älmsta sedan 2006.

– Vi har stor synlighet på orten och poliserna har väldigt god lokal- och personkännedom. Jag tror att många här känner sin polis och det bidrar till att folk känner sig tryggare, säger Jeanette Durefors som är närpolischef i Hallstavik.

Hon tillträdde tjänsten för två år sedan och kan således inte jämföra med hur det såg ut 2006 då den senaste trygghetsundersökningen genomfördes.

– Men jag är inte förvånad över resultatet för vi prioriterar att vara ute och synas mycket.

Maritha Bertilsson, chef för Trygg i Norrtälje kommun tror framförallt att det är det goda samarbetet mellan olika myndigheter och organisationer som gett resultat.

– Det handlar om samarbete och samverkan, något som fungerar väldigt bra i kommunen, säger Maritha Bertilsson som också berömmer Hallstavikspolisens arbete.

– De är ute mycket och visar sig och sånt betyder mycket för tryggheten som är väldigt viktig för att skapa ett bra samhället.

I Hallstavik för polisen en kontinuerlig dialog med bland annat skolor, socialtjänst och kyrkan.

– Vårt jobb är ofta att vara den första delen i ett större sammanhang. Vi kan till exempel ta någon för ringa narkotikabrott, men sen ska processen fortsätta med vård- och stödmetoder, säger Jeanette Durefors.

Poliserna som jobbar i Hallstavik är mellan 27 och 63 år .

– Åldersspannet bidrar också till att vi har en varierad och bred kompetens, säger Jeanette Durefors.

En av poliserna i Hallstavik är Johan Rydell som också bor i området.

– Vi försöker skapa goda relationer med människorna här och som polis på en mindre

ort blir du ju igenkänd även när du inte är i tjänst, säger han.

I nästa vecka kommer Norrtälje kommun att lyftas fram i stiftelsen Tryggare Sveriges officiella tidning som en av Sveriges tryggaste kommuner. Tidningen ges ut i 700 000 exemplar och ska bland annat delas ut som bilaga i tidningen Expressen.

Trygghetsundersökningen bygger på en enkät som drygt 1 500 personer i kommunen svarat på.