Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så är svenska skolor utomlands

Att svenskar går i skolor utomlands är vanligt, men hur är det att gå i en svensk skola i ett annat land? UNG har koll på läget.

Att plugga ett eller flera år utomlands blir allt mer populärt. Men något som inte riktigt uppmärksammas lika mycket som high school year är de svenska skolorna som också finns, och inte bara för svenskar som bor i de länderna. Genom att gå i en svensk skola behöver du inte hoppa över ett år här hemma och kan även ta studenten i det landet du väljer att gå i. UNG har listat ett par svenska skolor för att ge er mer koll!

De svenska skolorna utomlands fungerar likadant som en skola i Sverige, med en svensk läroplan bara att det befinner sig i ett annat land, med en ny kultur, miljö och människor. Genom att gå i en skola utomlands så lär du dig inte bara det du skulle gjort hemma, utan mycket runtomkring också. Det är både nyttigt och lärorikt för dig och din personliga utveckling.

Svenska skolan i LondonI sydvästra London i närheten av Themsen ligger den svenska skolan i London. De allra flesta bor hos en internatfamilj under skolåre i London. Under hela året läser du vanliga kurser på svenska men med betoning på det engelska språket.

Philip Lindgren 17 år, från Norrtälje, valde att läsa sitt andra gymnasieår i London och har även beslutat att läsa sitt sista år där också. UNG bad honom att sammanfatta sitt år:

– Att plugga i London, är nog det bästa beslut jag tagit! Detta år har varit lärorikt på många olika plan. Jag har lärt mig mycket studiemässigt, och mitt språk har utvecklats enormt.

Besök swedishschool.org.uk för mer information.

Svenska skolan i FuegenirolaI Fuegenirola i Spanien ligger den svenska skolan och har ungefär 210 elever. Det kan låta lite men det är ändå den största svenska skolan i hela världen.

Skolans vision är att det ska vara en möjlighet för att få nya kamrater, utvecklas i tal, tänka fritt och få bli respekterad för den man är i en trygg miljö.

Besök svenskaskolancostadelsol.net/hem för mer information.

Svenska skolan i NairobiStrax utanför huvudstaden i Kenya ligger den svenska skolan. Det skolan erbjuder är inte bara en helt främmande kultur och miljö, även en hel del upplevelser som bestigning av Mt Kenya, fältstudieveckor, en resa till kusten till den indiska oceanen och safari. Du bor på internat med 55 stycken andra vilket gör skolan till väldigt liten, men med en stor gemenskap.

Om detta låter intressant, besök ssn.or.ke för mer information.

Andra svenska skolor utomlands är till exempel i Ryssland, Frankrike, Belgien och Portugal.