Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så är senaste upplagan av Rospiggen

Sjökaptenen JP Lindströms liv, barken Aracans seglatser och skärgårdsliv på 1930-talet. Det är några av inslagen i den senaste upplagan av årsboken Rospiggen.

Annons

Björn Lindström har skrivit om sin farfars far, sjökaptenen JP Lindström, i två tidigare årgångar av Rospiggen. Nu avslutar han berättelsen med ett tredje kapitel i den nya upplagan av Sjöfartsminnesföreningens årsbok.

Året är 1899 och JP Lindström, eller Janne som författaren kallar honom, har blivit 48 år. Han har kommit tillbaka till Sverige efter en långresa och ska snart iväg igen, den här gången med destinationen Rio de Janeiro.

Björn Lindström skildrar de långa resorna, rutter där den längsta seglingen pågår i 132 dygn, och besöken hemma i Sverige, där han träffar sönerna Petrus och Svante. Under en seglats skriver han sitt testamente, där han ger sönerna rådet att ”icke välja det ofta hårda och mödosamma sjömanslivet”. JP Lindströms sista resa går till Rio Grande, där han blir sjuk och avlider på ett sjukhus i april 1896.

Årsboken innehåller också ett långt och innehållsrikt kapitel där Lars Nylén skriver om barken Aracans öden och äventyr, med resor över världshaven.

Aracan byggdes i Sundsvall, men köptes senare in av ett partsrederi i Roslagen. Lars Nylén skildrar den ståtliga barkens resor, med många dramatiska händelser, och citerar brev från kaptenen SE Johansson till redaren ”Jerk-Anders” hemma i Sverige. Skärgårdsliv på 1930-talet, timmer- och papperstransporter till sjöss och en fyrkryssning i skärgården är andra inslag i årsboken.

I ett annat kapitel skriver Eva Janson om träbåtsbyggen i Bergshamra. Där berättar Arne Fredriksson, tidigare ägare till Mora varv, om varvet som byggdes upp av hans far, Arne Fredriksson, och de båtar som byggdes där, bland annat Moravarvssnipan. Numera är varvet sålt och Arne Fredriksson engagerad i Föreningen Allmogebåtar, som håller till i Långgarns gamla skola och bland annat renoverar gamla träbåtar. Dessutom berättar årsboken om sommarens postrodd, med start i Grisslehamn, verksamhet i Singö församlingshus, och en hel del annat.

Rospiggen innehåller också ett stort antal illustrationer, med både teckningar av Harald Lindberg och äldre fotografier, som ger liv åt berättelserna. Årets upplaga av Rospiggen är den sjuttiofjärde sedan starten. Det är imponerande att Sjöfartsminnesföreningen år efter år lyckas hitta nya berättelser att lyfta fram, ofta med fokus på intressanta människoöden.