Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så är det att leva med trillingar

I maj 2011 fick Johanna Heaps i Norrtälje trillingar. En omvälvande händelse.– Så fina barn, säger hon. Att bli mamma är det jag är till för.

Annons

Trillingpojkarna Indy, Marley och Aiden har nu blivit tre år. För en utomstående är det svårt att skilja dem åt.

– Men för mig är det enkelt, säger Johanna. Det räcker att jag hör någon av dem, så vet jag vem det är.

Johanna bor centralt i Norrtälje i en mycket liten etta med kokvrå.

– Det går jättebra, säger Johanna. Den lilla lägenheten är förutsättningen för att jag kan leva det liv jag nu lever.

Den rimliga hyra n gör att Johanna och barnen kan bo i Sverige på sommaren och i Thailand under den kallaste vintern. Det var också i Thailand som hon mötte barnens pappa. I Norrtälje lever man stadsliv. Mormor Eva har ett fritidshus i Bredsätra, nära Vätö. Där lever den lilla familjen ett härligt sommarliv nära bad och natur.

Johannas pappa, som har en hästgård i Lidköping, är engelsman. Hon är uppfödd med två språk.

– Det vill jag ge mina barn också, säger hon. Därför talar jag engelska med pojkarna.

Mormor Eva talar svenska med barnen. Inbördes har trillingarna ett eget språk som är svårförståeligt utanför familjekretsen. Dagarna börjar klockan sex för Johanna, som startar med ryggövningar.

– Kånkandet på tre barn har satt sig där, säger hon. Med gymnastik kommer jag i form.

En halvtimme senare väcker hon barnen, som får mjölk i nappflaska. Det går åt tre liter mjölk om dagen. Efter det blir det mys och barnfilm.

– Keltid är viktigt, säger Johanna. Det är på morgonen vi kan ha oss och rå om varandra.

Sedan rullar dagen på med lek och stoj. Mitt på dagen är det lunch, gärna favoriträtten spagetti med korv. Efter lunch närmar sig ny sovtid. Trillingarna sover mycket och gärna. Sovpausen mitt på dagen gör att kvällsnattningen kommer först vid 21-22-tiden.

Johanna har pusslat mellan vårdnadsbidrag och föräldraledighet. Det gör att hon fortfarande har mammadagar kvar. Killarna står inte i dagiskö.

– Jag vill ha dem själv så länge jag kan, säger Johanna Heaps.

Mellan 20 och 30 års ålder bodde hon i England. Sedan har hon bott i många länder och arbetat som språklärare. Planen nu är att komplettera en engelsk lärarutbildning till behörighet i Sverige, för att bli språklärare här. Treårsåldern är en härlig tid.

– När de var två, var de mer oroliga och krävde mer närhet av mig. Nu är de glada, stabila och harmoniska.

Indy och Aiden är enäggstvillingar, Marley kommer från ett eget ägg. Därför är han före och lite större. Johanna kallar barnen ”tvillingarna och Marley”. Att de är tre, betyder att de inte kan hålla mamma i hand hela tiden.

– Men det blir tuffa ungar!

Lite om trillingarna

Johanna och trillingarna bor i en etta på 25 kvadrat. Pojkarna har egen säng, Johanna ligger på golvet på en madrass, som rullas ihop på dagen. Köket är ett skåp. Den lilla lägenheten ger flera fördelar: låg hyra, man når allt utan att springa omkring och barnen ”kan inte komma bort”.

En av 8 000 graviditeter ger trillingar. Även om det är så ovanligt, har en av Johannas klasskamrater från Rodengymnasiet i Norrtälje också fått trillingar.

En trillinggraviditet brukar vara kortare än en enäggsgraviditet.

Johanna chattar på Facebook, där det finns en trillingsida. Där ger trillingföräldrar varandra tips och råd. Hon har även träffat trillinggravida och informerat dem om trillingvardagen.