Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill ha trainee-jobb inom omsorgen

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna föreslår 2,8 miljarder kronor i traineejobb för 20 000 ungdomar i äldre- och funktionshinderomsorgen. För Norrtälje kommun skulle det betyda 73 jobb.

Anställningarna är fullt subventionerade av staten och reglerade enligt kollektivavtal.

Förslaget innebär att unga arbetslösa erbjuds anställning under ett år med utbildning och handledning på resterande tid. Programmet omfattar även privata aktörer.

I Norrtälje innebär förslaget att 73 arbetslösa ungdomar skulle få jobb.

– Det här är ett sätt att höja kvaliten inom äldreomsorgen och samtidigt ge fler ungdomar jobb, säger Ulrika Falk (S), oppositionsråd i Norrtälje.

Finns det en risk att vårdgivare utnyttjar det här och använder trainees istället för att anställa?

– För att systemet inte ska utnyttjas och för att ungdomarna ska få bra handledning får man fastslå i avtal mellan parterna att det ska vara en balans mellan trainees och ordinarie anställda. Det skulle exempelvis kunna vara att det bara får finnas en trainee per fem eller tio heltidsansställda, säger Ulrika Falk.