Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill ha maktskifte i Norrtälje

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna siktar på att ta över makten i Norrtälje. – Mycket behöver förbättras och jag vill vara med och påverka, säger Ulrika Falk om sin roll som gruppledare för partiet.

Att Ulrika Falk skulle ägna sig åt politik var knappast en högoddsare. Hennes pappa var ordförande i arbetarekommunen i Sundbyberg och familjen diskuterade ofta samhällsfrågor hemma.

Men det dröjde till 2003 innan Ulrika på allvar gav sig in i politiken.

– Det året föddes min dotter och jag kände ett växande ansvar. Jag har alltid sett det som naturligt att ställa upp för att samhället ska fungera, säger hon.

När dottern kom till världen hade familjen precis bosatt sig i Rimbo. Nya familjeförhållanden innebar nya flyttar, först till Norrtälje och sedan till Trästa, där Ulrika Falk fortfarande bor.

Hon kan med andra ord sin hemkommun ganska bra vid det här laget. Inte minst genom de politiska uppdragen i bland annat utbildningsnämnden, kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Sedan hösten 2012 är Ulrika Falk politiker på heltid. Då valdes hon till ny gruppledare för Socialdemokraterna i Norrtälje och axlade posten som oppositionsråd.

Men där vill hon inte stanna. S går till val under parollen ”Norrtälje kan bättre” och hoppas på ett trendbrott efter 16 år av borgerligt styre i kommunen.

Vad kan bli bättre?

– Skolan, vården och företagsklimatet är några saker vi vill lyfta. Medborgardialogen måste också stärkas. Vi vill vara ute i verkligheten mer för att minska gapet mellan politiker och kommuninvånare, säger Ulrika Falk.

Inför höstens val räknar partiet med att möta 8 000 Norrtäljebor via möten, dörrknackning och sociala medier. Syftet är att ta reda på vilka frågor befolkningen värderar högst.

Nära hälften av kontakterna är genomförda. Enligt Ulrika Falk är Socialdemokraterna rätt ute när de går till val på klassiska frågor som skolan, jobben, vården och omsorgen samt ökat bostadsbyggande.

För henne är skolan allra viktigast.

– Vi måste vara beredda att satsa på skolan för att höja utbildningsnivån i Norrtälje. Utmaningen är att få hit de bästa lärarna. För att lyckas med det måste kommunen bli en attraktiv arbetsgivare och erbjuda bra villkor, säger Ulrika Falk och nämner högre löner, kompetensutveckling och minskad administration som exempel.

Kommunledningen ville för något år sedan lägga ner tio småskolor men tvingades dra i bromsen och skjuta utredningen på framtiden.

Falk vill inte ge några löften om de hotade skolornas framtid.

– Det vore oklokt att låsa fast sig vid att alla ska vara kvar för alltid. Eleverna gör en skola men om familjer flyttar och underlaget blir för litet fungerar det inte.

S prioriterar bra skolor inom rimliga avstånd i hela kommunen, enligt gruppledaren. Men det är inte bara skolor som behövs för att hela kommunen ska leva. Satsningar på turism, företagande, infrastruktur, kollektivtrafik och grundläggande kommunal service ska hålla liv i de mindre orterna, anser Ulrika Falk.

Hon ser ingen motsättning i att samtidigt satsa på Norrtälje stad.

– Staden behöver utvecklas. Problemet i dag är att den borgerliga majoriteten nästan alltid prioriterar investeringar i Norrtälje stad. Då ökar klyftorna mellan Norrtälje och andra orter.

Politiska motståndare brukar anklaga er för att lova mer pengar till höger och vänster. Är det tacksamt att sitta i opposition och inte behöva ta ansvar för ekonomin på samma sätt?

– Vi lovar inte allt åt alla utan är tydliga med våra prioriteringar. Genom historien har Socialdemokraterna visat att vi kan ta ansvar för en budget i balans, säger Falk.

Vårens opinionsmätningar i både riket och Norrtälje ger S medvind. Partiet hoppas på ett maktskifte i höst men låser inte fast sig vid ett styre med V och MP.

– Vi kan även tänka oss en blocköverskridande majoritet. Det kan till och med vara bra för Norrtälje, säger Ulrika Falk.

Ulrika Falk

Ålder: 39 år.

Familj: Dottern Olivia, sambo, bonusbarnbarn.

Bor: Trästa, Hallstavik.

Född och uppvuxen: Sundbyberg.

Yrke: Heltidspolitiker (oppositionsråd i Norrtälje kommun). Tjänstledig från jobbet som studieombudsman.

Viktigaste politiska frågorna: Skola och utbildning, jobb och tillväxt, jämställdhet.

Fritid: Vara i skärgården, trivs på vattnet. Sitter ofta på läktaren och följer dotterns ridtävlingar och Rospiggarna speedway (där sambons son Andreas Jonsson kör).

Gillar: Jämlikhet, hästar, segling.

Ogillar: Främlingsfientlighet, bruna bönor. Favoritlåt: Colors med Laleh.

Fem snabba

Olof Palme eller Stefan Löfven? – Stefan Löfven.

Stad eller landsbygd? – Stad.

Idrott eller kultur? – Kultur.

Rospiggarna eller BKV Norrtälje? – Rospiggarna.

Kärnkraft eller vindkraft? – Vindkraft.