Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S väljer rustning före nytt museum

Rusta faktoriet och låt Roslagsmuseet vara kvar. Satsa på Folkets hus i Hallstavik.

Annons

Det föreslår socialdemokraterna, som säger nej till planerna på ett museibygge vid Pythagoras.

Förra veckan presenterade den borgerliga majoriteten planerna på ett nybyggt museum nedanför Pythagoras. Byggnaden, som beräknas till 18 miljoner, ska inrymma både ett nytt Roslagens museum och Norrtälje konsthall.

Förhoppningen var att förslaget skulle sätta punkt för den segdragna museifrågan.

Nu blåser oppositionen upp till strid inför dagens beslut i kultur- och fritidsnämnden.

– Det är lätt att lockas att bli glad över att man gör en satsning på kulturen, det är något som vi har efterfrågat länge, säger oppositionsrådet Ulrika Falk (S).

– Men vi har inte sett något behov av nya lokaler, problemet är att de lokaler som finns inte är ändamålsenliga och inte har rustats upp, fortsätter hon.

I den rapport som kommunens kulturchef Björn Ahlsén tagit fram om det framtida museet finns tre alternativ: nuvarande Roslagsmuseet, en tillbyggnad vid konsthallen eller ett nybygge vid Pythagoras.

Den borgerliga majoriteten har fastnat för Pythagoras, socialdemokraterna vill hellre se en upprustning av Roslagsmuseet. Där är prislappen satt till cirka fem miljoner kronor.

– Om kommunen är beredd att satsa 18 miljoner väljer vi att rusta faktoriet och dra igång ett modernt museum där, rusta upp konsthallen och dessutom lägga pengar på Folkets hus i Hallstavik, säger Ulrika Falk.

– Det är ett mer effektivt sätt att använda skattepengarna, fortsätter hon.

– Men vi är helt eniga om att vi behöver en annan typ av verksamhet i museet, det är ingen som vill tillbaka till det gamla, säger kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Lenneke Sundblom (S).

S-politikerna lyfter fram att både konsthallen och gevärsfaktoriet ändå måste rustas upp, vilket ger ytterligare kostnader.

Bra byggnader i dag

– I det läge vi är nu finns inget behov av en nybyggnad. Vi har fantastiska byggnader som kan anpassas för modern kulturverksamhet, säger Ulrika Falk.

Vad som ska hända med gevärsfaktoriet lämnas öppet i den borgerliga majoritetens förslag. Det blir en fråga för museistiftelsen, som äger fastigheten.

Lenneke Sundblom ser ett värde i fortsatt museiverksamhet.

– Personligen tycker jag det. Det faktum att man kan se att det var där man tillverkade gevär på 1600-talet ger en historisk upplevelse.

Museifrågan tas upp i nämnden i dag. Den går sedan vidare till kommunstyrelsens arbetsutskott nästa vecka.

– Det finns fortfarande många frågetecken. Vi är tveksamma till summan, om 18 miljoner kommer att räcka, säger Ulrika Falk.