Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-topp avslöjade skolsatsning i Norrtälje

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Socialdemokraternas Ibrahim Baylan och Ulrika Falk besökte Grindskolan för att presentera skolsatsningar.

Annons

Socialdemokraterna hårdsatsar på skolan inför valet i höst. Redan i våras presenterade S i Norrtälje och partiets talesperson i skolfrågor, Ibrahim Baylan, de viktigaste satsningarna för att vända den negativa skoltrenden i Norrtälje och i landet.

– Skolan är den viktigaste framtidsfrågan. Vi riktar in oss mot de yngre eleverna. Vill vill rekrytera fler lärare till de yngre årskurserna och satsa på elevcentrum för läxläsning, säger oppositionsrådet Ulrika Falk.

Konkret innebär det nyanställning av 20 lärare samt fem specialpedagoger för lågstadieeleverna. Utöver det vill S avsätta fyra miljoner kronor till läxläsningscentrum på nio platser i kommunen. Hon menar att de är överens med M på flera punkter, men att deras politik inte lyckats, eftersom skolresultaten faller. Norrtälje kommun halkar efter både i riket och länet.

– Vi vill vara en del av en global ekonomi och konkurrera med kunskap och kompetens och för att det ska fungera måste vi ha ett utbildningssystem som är i världsklass och det finns väldigt lite i dag som tyder på att det är så, säger Ibrahim Baylan, talesperson för S i skolfrågor.

Svenska elevers resultat i Pisa-undersökning är oroväckande. S uttrycker särskild oro över den negativa utvecklingen i läsförmåga.

– Det påverkar lärandet inom alla områden. Därför tror vi att tidiga satsningar är viktiga, säger Ulrika Falk.

Hon är också kritisk till de skattesänkningar på över 40 miljoner kronor som den borgerliga majoriteten i Norrtälje genomfört under den senaste mandatperioden.

– Vi kan se att resultatet i matematik på nationella provet gått ned kraftigt för tredjeklassarna i Norrtälje. Hur kan man då prioritera skattesänkningar, säger Ulrika Falk.

Även på det nationella planet är S kritisk till skattesänkningarna och menar att det har prioriterats före skolsatsningar. De menar att de borgerliga styrande haft gott om tid på sig att styra om den där Atlantångaren som utbildningsminister Jan Björklund brukar hänvisa till.

– Enligt forskning kan det gå att vända skolutvecklingen på fyra till sex år, säger Ibrahim Baylan.

Han vill öronmärka 4,5 miljarder till skolsatsningar av de 20 miljarder som skulle friges om man tog bort den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar samt den avskaffade restaurangmomsen.

– Den viktigaste insatsen är att anställa fler lärare.