Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-MP-politiken gör att färre söker arbete

Ylva Johansson (S), Sveriges nya arbetsmarknadsminister, tänker göra om Arbetsförmedlingen i grunden, meddelade hon i en intervju i gårdagens Dagens Nyheter. Hon vill ge Arbetsförmedlingen mer pengar, men också minska detaljregleringen. Då skall arbetsförmedlarna få mer tid att hjälpa alla att hitta jobb, både de arbetslösa och de som vill byta jobb.

I dag ägnar sig Arbetsförmedlingen nästan bara åt dem som står väldigt långt från arbetsmarknaden. Det gör att arbetsgivarna sällan vänder sig till Arbetsförmedlingen när de söker personal. Ylva Johansson tänker rätt. Det behövs nytänkande för att få Arbetsförmedlingen att fungera bättre.

Men även om Ylva Johansson lyckas förbättra Arbetsförmedlingen talar allt för att S-MP-regeringens politik innebär att färre får arbete. Däremot kan politiken mycket väl innebära att färre blir arbetslösa, i alla fall öppet arbetslösa. Detta kan tyckas vara motsägelsefullt. Men det är det inte.

Ta förslaget om ungdomsgaranti, som regeringen i går gav Arbetsförmedlingen i uppdrag att förbereda införandet för. Den medför att många arbetslösa ungdomar får praktikplatser. I många fall innebär dock dessa praktikplatser att andra ungdomar mister sina jobb, eftersom praktikanterna är billigare för arbetsgivarna.

Dessutom vill S-MP-regeringen höja arbetsgivaravgiften för ungdomar kraftigt. Det innebär att mängder av ungdomar förlorar jobbet, ungdomar som sedan får tas hand om av ungdomsgarantin. Slutresultatet blir att det blir färre riktiga jobb, men att arbetslösheten minskar.

Till detta kommer att många av S-MP-regeringens förslag innebär att det blir mindre lönsamt att gå från bidrag till arbete. Vissa av dessa reformer kan vara riktiga, men de får som effekt att färre söker arbete.

Tvärtemot vad den rödgröna propagandan säger har alliansregeringens politik varit mycket effektiv för att öka sysselsättningen. Som professor Magnus Henrekson skriver i en debattartikel i gårdagens Svenska Dagbladet har Sverige i dag högst andel sysselsatta i hela EU. Alliansregeringens politik har inneburit att Sverige når det mål på 80 procents sysselsättningsgrad i åldrarna 20-64 år som Göran Persson satte upp när han var statsminister, men aldrig nådde. Framför allt har Sverige högre sysselsättningsgrad bland kvinnor och bland dem mellan 55 och 64 år än andra EU-länder. Om vi till legat på EU-snittet i gruppen 55-64 år hade vi haft 270 000 fler som inte arbetade.

Nu skrotar S-MP-regeringen stora delar av denna politik. Det får till följd att andelen sysselsatta minskar. Då hjälper det inte Arbetsförmedlingen fungerar bättre och förmedlar fler jobb: de som inte tycker att det lönar sig att arbeta, de går inte till Arbetsförmedlingen. Men det kanske inte Ylva Johansson tycker är något problem.