Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S kritiserar de borgerligas skolekonomi

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Den borgerliga majoriteten satsar 15 miljoner på skolan och lärares löner. Samtidigt måste barn- och skolnämnden spara nästan 6 miljoner. Oseriöst, menar S, oansvarigt att kritisera säger M.

Annons

Barn- och skolnämnden går med ett underskott på 5,7 miljoner och måste spara för att klara budgeten för 2014. Enligt de åtgärder som barn- och utbildningskontoret föreslagit kommer underskottet lösas bland annat genom att ta 2,4 miljoner från förvaltningsreserven och att det ställs krav på att skolenheterna ska gå med överskott. Det sistnämnda kan få konsekvensen att inga specialpedagoger får anställas.

Åtgärderna antogs nyligen i nämnden av den borgerliga majoriteten. S och MP valde att inte delta i beslutet. Samtidigt har kommunstyrelsen beslutat om att satsa 15 miljoner kronor på höjda lärarlöner och satsningar på digitalt lärande och matematik.

– Det är oseriöst hanterat, menar oppositionsrådet Ulrika Falk (S) och Olle Jansson, andre vice ordförande i nämnden.

– Samtidigt som man satsar drar man ned på saker som är viktigt. Det blir märkligt. Man tar bort förutsättningar för att öka resultaten, säger Olle Jansson.

Falk och Jansson vill se rejäla satsningar på skolan.

– Vi ser att resultaten i skolan går ner. Majoriteten valde att sänka skatten medan vi hade velat satsa dem på skolan. Pengar är en viktig del för att kunna utveckla skolan, säger Ulrika Falk.

Chefen för barn- och utbildningskontoret, Åse Modin, delar inte Socialdemokraternas oro över de besparingar som barn- och skolnämnden måste göra.

– I en budget på 906 miljoner kronor så är 5,7 miljoner någon promille. Det kommer inte alls att påverka verksamheterna stort, säger Åse Modin.

Hon påpekar att det till stor del är pengar som inte utnyttjats.

– Vi har utgått från det värsta scenariot när vi har redovisat konsekvenserna. Vi har tittat på områden som inte ska påverka verksamheterna, säger Åse Modin som påpekar att underskottet är en prognos som troligen blir mer tydlig i september.

Bino Drummond (M), ordförande i nämnden, tycker att det är oansvarigt av S att kritisera besparingen.

– Det är en effektivisering man borde ha gjort tidigare. Det är lätt att skrika efter mer pengar när det blir volymökningar, men man får inte göra en besparing vid en minskning, säger han.