Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S kräver besked om partiernas bidrag

En öppen redovisning av bidragen till olika politiska partier behövs. Det menar Socialdemokraterna i Norrtälje som skickat brev till övriga partier.

Annons

– Vi vill ta upp det här till diskussion. Sedan får vi se hur vi ska gå vidare, säger Olle Jansson (S), som undertecknat breven.

Debatten har under en längre tid förts på riksnivå. Norrtäljes socialdemokrater hänvisar också till att Europarådet har skärpt sin kritik mot att Sverige saknar en lagstiftning som ger insyn i partiernas finansiering.

– Vi vill ha en ren valrörelse, säger Olle Jansson.

S anser att väljarna måste vara säkra på att de politiska partierna inte är korrumperade. Det ska inte gå att köpa sig politiska fördelar.

Norrtälje kommun bidrar med ett stöd till alla partier i fullmäktige. Varje parti, oavsett storlek, kan räkna med 60 000 kronor om året. Dessutom ger varje mandat i fullmäktige i år 4 050 kronor. Förutom det kommunala stödet tar S, enligt Olle Jansson, emot mindre summor från en handfull privatpersoner.

Den sjunde oktober är övriga partiers företrädare inbjudna till ett möte i Folkets hus i Norrtälje. Kommunalrådet Kjell Jansson (M) är inte beredd att delta. Han är förvånad över initiativet.

– Det finns inget stöd i lagen för det, säger han.

Moderaterna har ändå mejlat uppgifter om partiets medlemsavgifter och det kommunala partistödet till övriga partier.