Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S i Norrtälje har långt, långt kvar till målet

När Centerpartiets partiledare Annie Lööf träffade eleverna på Rodengymnasiet i måndags pratade hon mycket om hur viktigt det var att politikerna inte bara bestod av äldre män.

Hon berättade att hon ofta var ensam kvinna när hon deltar i politiska sammanträden. Och att hon nästan alltid är ensam kvinna runt 30 år. Annie Lööf menade att detta inte är bra för demokratin. Olika grupper tycker att olika saker är viktiga; ungdomar tycker till exempel inte att äldreomsorgen är lika viktig som dem vars föräldrar är i 80-90-årsåldern. Och om demokratin skall fungera bra, och alla skall ha chansen att påverka, så måste politiska församlingar ha en bra representation från alla åldersgrupper.

Det här var förhoppningsvis anledningen till att Socialdemokraternas partiledning, med Stefan Löfven i spetsen, i slutet av 2012 gjorde ett utspel om att partiet skulle införa principen ”var fjärde ung” för sina valsedlar i valet 2014. Man pekade på att Socialdemokraterna hade infört principen om varannan kvinna på listorna under 1990-talet, och att det nu var dags att göra något liknande för ungdomarna: minst 25 procent av kandidaterna på valbar plats borde därför vara under 35 år.

På tisdagskvällen bestämde Socialdemokraterna i Norrtälje kommun hur partiets valsedel skall se ut i årets kommunfullmäktigeval. Den listan uppfyller mycket dåligt partiledningens löfte. Om partiet får behålla de 18 mandat man har i dag, kommer två av mandaten att gå till personer under 35 år. Det innebär elva procent, långt under partiledningens 25-procentsmål.

Det hjälper inte heller om partiet gör en mycket stor valframgång, eftersom nästa kandidat under 35 år finns på plats 27. Och även i övrigt är det tunnsått med yngre kandidater: av de 60 på valsedeln är bara fem 35 år och yngre, det vill säga drygt åtta procent.

Moderaterna är något bättre. Om partiet skulle få behålla sina 20 mandat skulle tre besättas av kandidater under 35. Av Moderaternas 60 kandidater på partiets valsedel till fullmäktigevalet i Norrtälje kommun är tolv personer 35 år eller yngre, vilket innebär 20 procent av kandidaterna.

Centerpartiet, kommunens tredje största parti, och det parti Annie Lööf är partiledare för, är inte heller så bra. Partiet har fyra kandidater under 35 på sin valsedel. Eftersom denna innehåller 30 namn är antalet ”yngre” drygt 13 procent. Första namnet på listan som är under 35 år finns dock på tionde plats, och om Centerpartiet får lika många mandat i årets val som i valet 2010, det vill säga åtta, skulle alltså ingen från partiet i fullmäktige vara under 35.

Annie Lööf menade vid sitt Rodenbesök att hon tyckte att det blivit fler ungdomar i politiken sedan hon började engagera sig. Hon har förhoppningsvis rätt. Men utvecklingen tycks inte vara lika positiv för ungdomarnas del här i Norrtälje.