Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: För få sommarjobb till ungdomar

Kommunen erbjuder 36 sommarjobb till ungdomar i år. För lite tycker Socialdemokraterna som vill införa en sommarjobbsgaranti.

Tidigare kunde NT berätta att kommunen kommer att erbjuda cirka 36 sommarjobbsplatser i år till ungdomar mellan sexton och nitton år. Förra året var det 326 ungdomar som konkurrerade om kommunens sommarjobb.

Kjell Jansson (M) anser att 36 platser är ganska mycket med tanke på att kommunen har större delen av sin verksamhet utlagd på entreprenad.

– Jag tror inte att vi får curla ungdomarna för mycket, det är viktigt att de får lära sig att söka jobb och förstå hur arbetslivet fungerar. Vi ska inte konkurrera bort näringslivet, säger han.

Ingrid Landin (MP) tycker att kommunen kan göra mer.

– Kjell Janssons bild av att det finns många företagare och driftiga ungdomar stämmer, men det han missar är att alla inte har samma förutsättningar att hitta ett sommarjobb, där måste kommunen ta större ansvar, menar hon.

Hanna Stymne-Bratt (S) påpekar att det finns många som saknar kontakter i arbetslivet därför föreslår socialdemokraterna en sommarjobbsgaranti där alla som söker, får jobb.

– Att ha en sådan garanti innebär inte att man kastar jobb efter folk eller curlar ungdomar. Tvärtom ger man ungdomar en chans att komma in i arbetslivet, vilket i längden gör det lättare för dem att senare få jobb.

Sommarjobb

Norrtälje kommun erbjuder sommarjobb för ungdomar som gått ut årskurs nio och gymnasieelever.

Feriejobb innebär jobb under högst tre sommarveckor inom offentlig sektor och företag.

Målet med sommarjobbet är att du ska få arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden.

Lönen är på cirka 65 kronor per timme.