Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S börjar inse hur svårt det blir att regera

Det ser bra ut för Socialdemokraterna. Opinionsmätningarna pekar på att man får makten, såväl i riket som i Norrtälje kommun. Trots det fanns inte det riktiga entusiasmen där när Socialdemokraterna i går firade första maj.

Annons

Kanske berodde detta på den iskalla vinden, eller så börjar man tycka att segern är i hamn och våndas över hur svårt det blir att regera. Socialdemokraterna kommer till exempel inte att kunna domptera Miljöpartiet och Vänsterpartiet på samma sätt som tidigare. Det skapar missmod i det gamla maktpartiet.

Här i kommunen är det oklart om miljöpartisterna ens är intresserade av ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Och skulle ett rödgrönt trepartisamarbete komma till stånd, så finns det flera stora konfliktfrågor. Det kanske främsta av dessa är planerna för Norrtälje hamn, där Miljöpartiet och Socialdemokraterna har helt olika linjer.

En annan orsak till bristen på entusiasm är att många socialdemokrater inser att man får det mycket svårt med jobben. Detta är Socialdemokraternas huvudfråga, och man har också antagit ett ambitiöst mål om att Sverige år 2020 skall ha lägst arbetslöshet i hela EU. Många socialdemokrater inser att detta mål blir mycket svårt att nå utan att bygga ut arbetsmarknadsutbildningarna kraftigt och förtidspensionera hundratusentals, det vill säga samma metoder som förra gången man hade regeringsmakten.

För Socialdemokraterna vet ju, trots att man basunerar ut motsatsen, att alliansens sysselsättningspolitik varit mycket framgångsrik, inte minst om man tar hänsyn till finanskrisen och den efterföljande eurokrisen. Trots dessa kriser har många nya jobb skapats och andelen sysselsatta är i dag högre än det mål Göran Persson satte upp under sin statsministertid, men som han aldrig uppnådde.

Socialdemokraterna vet också att de förslag man själv har lagt fram inte ger speciellt många nya jobb. Och man inser också att den höjning av arbetsgivaravgifterna med 20 miljarder som man vill göra kommer att innebära att det försvinner många jobb.

Åtgärderna för att minska ungdomsarbetslösheten är lika tunna. Detta gäller framför allt den så kallade 90-dagarsgarantin, som gör att ungdomar riskerar att fastna i åtgärder. Inte undra på att Socialdemokraterna ofta gör på samma sätt som Byggfackets ordförande Johan Lindholm, i sitt förstamajtal här i Norrtälje: ljuger om regeringen har ett ”aktivitetsförbud” för unga arbetslösa. Sådana lögner tar man bara till när ens egna förslag inte håller.

Johan Lindholm gjorde för övrigt många hårda angrepp på regeringen i sitt tal. Däremot angrep han inte Sverigedemokraterna en enda gång. Det borde han gjort, inte minst med tanke på att en opinionsmätning, som LO nyligen lät göra, visar att drygt en fjärdedel av Byggnads medlemmar tänker rösta på detta parti.