Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S)atsar på hyresrätter

Socialdemokraterna utlovar 50 000 nya hyresrätter i Stockholmsregionen fram till år 2020. 900 av dessa ska byggas i Norrtälje kommun.

Antalet hyresrätter i Stockholms län minskade med 37 198 mellan 2006 och 2012, enligt S som sjösätter en plan för fler bostäder i regionen.

Behovet av nyproduktion är stort, anser Ulrika Falk, partiets gruppledare i Norrtälje. Hon välkomnar att det nu börjar byggas hyreslägenheter i Norrtälje men konstaterar samtidigt att det finns ett rejält underskott.

– Köerna för en hyresrätt är orimligt långa och det är speciellt svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden, säger Falk.

Tanken är att både kommunens eget bolag Roslagsbostäder och privata aktörer ska bygga. För att få fart på produktionen vill S införa ett antal morötter.

En sådan är att statliga bolåneinstitutet SBAB används för att ge byggherrarna långsiktiga villkor och lån. En annan är att en miljard kronor ur det kommunala utjämningssystemet fördelas till de kommuner som bygger mest i förhållande till befolkningsstorlek.

Ulrika Falk tycker dessutom att det är rimligt att kommuner som bygger får ta del av kollektivtrafiksatsningar.

– De som investerar i bostäder ska gynnas. Tillgången på bostäder är en avgörande tillväxtfråga inför framtiden, säger hon.

S vill även införa en byggpakt där aktörer redovisar vad som i dag hindrar dem från att bygga bostäder.