Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rusta inte ned psykiatrin

Sedan decennier har det utlovats nya satsningar på psykiatrin. Mycket litet har resulterat i förbättringar. I Norrtälje planerades det för en psykiatrisk avdelning i det nya sjukhuset.

Annons

Det blev dock för dyrt att satsa så mycket på psykiatrin. Det blev därför ingen avdelning i Norrtälje. Sen skulle i stället den psykiatriska öppenvårdsmottagningen få komma in i gamla sjukhusets friställda lokaler i nära anslutning till övrig sjukvård.

Efter ett antal planeringsmöten för detta befanns det dock att andra enheter behövde utrymmet bättre.

När Norrtäljehemmet och Norrbyhemmet lades ned med cirka 140 platser tillsammans så frigjordes pengar och behandlingshem, två rehabteam för psykospatienter, och en egen psykiatrisk avdelning, sjuan, kunde byggas upp på hemmaplan.

Det blev en välfungerande och sammanhängande enhet där Norrtäljeborna äntligen kunde få dygnet-runtvård på hemmaplan med möjligheter till daglig kontakt med öppenvården och anhöriga.

Rospiggarna bedömdes dock vara ett tåligt släkte och inte behöva så mycket resurser bara för att de hörde röster eller fick litet problem med att vilja leva. Rehabteamen lades ned.

Avdelningen med dygnet -runtvård i Norrtälje lades ned. I stället startade ett mobilt team, som blev för dyrbart och lades ned.

Sen skapades i stället en ny mellanvårdsform, Psykiatrisk korttidsvård, i barackerna vid Norrtälje sjukhus, som till stor del tillkom för att spara pengar på den dyra slutenvården i Stockholm.

Jourmottagningen på Danderyds sjukhus blev för dyr och lades ned och Norrtäljeborna fick på jourtid i stället åka till St. Görans sjukhus.

Vid Norrtälje sjukvårds och omsorgsnämnds möte senast framkom att man till slut nu planerar att också stänga den psykiatriska korttidsvården i Norrtälje nattetid och i stället utöka öppenvården kvällstid.

Man kallar det för en intensifierad öppenvård och anger som skäl att det blir en kvalitetshöjning.

När man lade ned avdelning sju kallades det också en kvalitetshöjning. Vi vet att det blev tvärtom. Jag tycker det är utmärkt att öppenvården intensifieras.

Det är en mycket bra satsning i sig, men varför blir det alltid för dyrt med psykiatrisk dygnet-runtvård i Norrtälje?

Varför blir det alltid för dyrt med mellanvårdsformer i Norrtälje?

Hur bra är det att tvingas åka 10 mil mitt i natten om man mår så dåligt att man vill ta livet av sig och sen kanske få åka hem igen?

Tycker alla patienter och anhöriga att det enbart är en kvalitetshöjning?

Det räcker inte med att satsa allt på en öppenvårdsmottagning. Öppenvården är beroende av en bra och nära slutenvård och mellanvårdsformer.

Psykiatrins slutenvård har de senaste 30-40 åren minskat från 30 000 platser till 4000-5000 och blivit allt mer medikaliserad(betoning på mediciner i första hand) och tvingas skriva ut patienter alldeles för snabbt.

De hemlika behandlingshemmen med stor personalstyrka och stor kompetens, som en period byggdes upp på många ställen i landet är nedlagda av kostnadsskäl.

Samtidigt vet vi att de allvarligast sjuka psykiatriska patienterna med schizofreni har sämre livskvalitet och 17 år kortare medellivslängd än andra.

De behöver ofta mer vård och trygghet än bara öppenvårdsbesök.Stökiga akutavdelningar 10 mil bort är dåliga alternativ. Behandlingshem och LSS-boende för yngre med allvarlig psykisk sjukdom saknas i Norrtälje.

Snart försvinner kanske också möjligheterna till omhändertagande på natten för alla som drabbas som drabbas av maror och vill ta livet av sig i sin ensamhet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel