Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta på någon med kunskap om landsbygden

Det är förvånansvärt tyst i valdebatten om landsbygdsfrågorna. Kommer de upp talar man gärna om att förbättra samhällsservicen på små orter eller om bredband.

Annons

Det är bra, men i verkligheten finns det dessutom många rörelser som snarare är ett hot mot landsbygden, exempelvis det utökade strandskyddet, risken att allemansrätten utnyttjas av företag, kilometerskatt som drabbar landsbygdens transporter – listan kan göras lång.

Få tar på allvar upp frågorna kring det som är ryggraden i en levande och aktiv landsbygd, nämligen lantbruket. Lantbruk kan bland annat vara jordbruk, grönsaksodling, djuruppfödning eller skogsbruk – det vi brukar kalla de gröna näringarna. Att driva landsbygdsfrågor, fritt svävande utan koppling till och kunskap om de gröna näringarna, blir därför lätt till hinder för en positiv landsbygdsutveckling.

Centerpartiet är väl förtroget med de gröna näringarna och tror på teknikutveckling; att vi genom kunskap och praktisk tillämpning skall kunna förbättra miljön, bekämpa klimathotet och utveckla landsbygden. Lantbruket spelar redan i dag en stor och aktiv roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle, till ett samhälle med låg antibiotikaanvändning och till en förbättrad miljö för både människor och djur. Därför är det viktigt att de gröna näringarna företräds även i kommunfullmäktige, så att landsbygden och lantbruken ges goda förutsättningar att fortsätta utvecklas i denna riktning.

I valet till Norrtäljes kommunfullmäktige ställer tolv partier upp. Alla anger yrke eller titel för sina kandidater – utom Socialdemokraterna, av någon outgrundlig anledning (är de arbetslösa?).

Centerpartiet har på sin lista flera personer utbildade eller verksamma inom de gröna näringarna: lantbrukare, jägmästare, agronom, lantmästare och skogsbrukare. Bland de övriga partierna har jag bara kunnat finna totalt en (!) enda person, som anger sig vara verksam i de gröna näringarna. Läs gärna valsedlarna – de finns redan nu på val.se.

För miljöns, klimatets och landsbygdens skull: Kryssa någon av Centerpartiets kandidater med gedigen kunskap om landsbygden och de gröna näringarna!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel