Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rospiggarna slår tillbaka mot kritiken

Tisdagens match mellan Rospiggarna och Piraterna blev fördröjd på grund av ett regnavbrott och Piraterna har riktat skarp kritik mot arrangemanget. En kritik som nu Rospiggarna slår tillbaka mot. – De vet inte vad de pratar om, säger Mikael Teurnberg.

Det var i pausen efter heat 10 som himlen öppnade sig över Parken i mötet mellan Rospiggarna och Piraterna.

Skyfallet, som varade i en dryg kvart, förvandlade snabbt banan till en leråker.Rospiggarna skrapade av det blöta, men tvingades börja om och det dröjde 1,5 timme innan matchen kunde återupptas.

Innan avbrottet var Rospiggarna i ledning 32–27 och Piraternas lagledare Stefan Andersson menade på att Rospiggarna ville få matchen avbruten för att tilldelas segern.

– Jag är fruktansvärt besviken. Det var tråkigt att de inte hade mer vilja att köra. Som jag känner ville de ställa in redan när vi var i det läget. De hade inte något torrt material och kunde inte dra banan. Då sa domaren (Ola Hansson) att då kör vi som det är. Då började de jobba med den, sa Stefan Andersson till Motala Vadstena tidning efter matchen.

Rospiggarnas Mikael Teurnberg ger nu svar på tal och lagledaren avfärdar bestämt kritiken som riktats mot arrangemanget och banpersonalen.

– Det var aldrig tal om att ställa in från vår sida, det är domaren som avgör det och vi gjorde allt vi kunde för att få i ordning banan. Det vi kan göra när det kommer regn under match är att dra av geggan. När det inte blev bra efter första rundan bestämde vi oss att skrapa en gång till och det var Stefan Andersson med på, säger Mikael Teurnberg och fortsätter:

– Att det sedan drog ut på tiden är förstås inte roligt, men vi måste tänka på förarnas säkerhet i första hand.Speedway är farligt nog som det är och hellre att det tar en halvtimme till då.

Parken är en gammal bana och Rospiggarna kan inte lägga på nytt material under ett regnavbrott.

– Man ska veta vi har en sliten bana och grundmaterialet har vi en gång i tiden fått från Stockholm Stadion efter att de kört GP där. Vi kör redan på botten av gruset och vi måste ha ett likadant material att lägga på banan vid regn. Det har vi inte nu, men i höst kommer vi att få ett helt nytt material.

Redan innan matchen var banan mättad.

– Vi har väldigt torrt material och efter måndagens regn var banan mättad och vattnad. Den tålde inget regn och när regnet sedan kom så gjorde våra bangubbar ett fantastiskt jobb. Piraterna vet inte hur vår bana är och jag skulle aldrig sjunka så lågt att lägga mig i andra bangubbars arbete.

Någon arrangörsmiss handlade det inte om.

– Det gick att köra speedway så jag förstår inte vad problemet är för Piraterna. Vi har varit med om regnavbrott förut och bangubbarna har jobbat med det här i tjugo år, de vet vad de gör.

Många, däribland domare, ville att arrangörerna skulle lägga stenmjöl på banan för att suga upp vattnet.

– Det har vi testat förut men vi kan inte lägga stenmjöl på en kladdig bana. Då skiktar det sig och det går inte köra på den. Vi måste dra av det kladdiga och det finns inget annat alternativ just nu, säger Teurnberg.

Regnavbrottet blev långt för förarna och publiken.

– De stora förlorarna var publiken och barnen som fick vänta länge, men det har jag inte hört Piraterna säga något om. Hela publiken förtjänar en stor eloge, säger Mikael Teurnberg.

Piraterna vann till slut matchen med 45-44.