Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rospiggarna och Häverödals SK anordnar skidsprint

Parken i Hallstavik intas av skidåkare för andra året i rad.

Annons

Fjolårets skidsprint i Hallstavik återkommer.  Den 12 februari sprintar 14 åkare runt speedwayovalen i Parken.

– I år ska vi höja nivån på arrangemanget, säger Janne Pettersson i Häverödals SK.

 Förra årets skidsprint i Parken lockade 327 åskådare och bland åkarna syntes Britta Johansson Norgren, OS-åkare i Turin 2006 och silvermedaljör vid VM i Holmenkollen 2011. Några sådana meriterade åkare blir det inte tal om i år, då sprinten krockar med OS i Sotji.

– Vi siktar på att få hit åkare ur den svenska eliten som ligger strax under OS-nivå. I nuläget är fyra-sex åkare i stort sett klara, säger Janne Pettersson.

– Jag hoppas bland annat på att Robin Bryntesson (SM-guld i lagsprint på meritlistan) ska ställa upp. Och på några åkare från duktiga klubben Åsarna IK i Jämtland.

Janne Pettersson säger också att nivån på arrangemanget ska höjas. Bland annat ska det bli lättare för publiken att skilja på åkarna .

– Vi kommer ha en speaker och spela musik mellan heaten. Under speedwaymatcher är det ljud i stort sett hela tiden och vi vill åt något snarlikt.

14 åkare tävlar i skidsprinten fördelat på 7 lag. Ambitionen är att varje lag ska bestå av en kvinna och en man. De sju lagen åker mot varandra i heat över 289 meter där lagens alla fyra åkare deltar. Varje lag möter de övriga sex lagen en gång.

Tävlingens upplägg bygger på speedwayregler, ettan i varje heat får tre poäng, tvåan två och trean en poäng. Det lag som plockat flest poäng när alla heat är körda tar hem totalsegern.

– Därefter blir det ett finalheat med de fyra bästa individuella åkarna.

Förra året kördes en SM-deltävling i isracing i Parken strax innan skidsprinten. Isskorpan som låg kvar på banan ställde då till problem för skidsprintens spår.

– Då låg snön och gled uppe på isen. Men nu finns det ingen is under så det borde bli bättre underlag. Jag är inte särskilt orolig, banan är under kontroll.

– Förra året var banan väldigt smal på ett ställe så att det skulle bli lite kamp, det vill vi åt även i år. Det gick sönder fyra stavar just vid det stället på banan.

Häverödals SK är precis som i fjol arrangörer tillsammans med Rospiggarna.

Annat som är sig likt sedan förra året är att det blir pausunderhållning i form av barn- och ungdomsstafetter.

I fjol körde bland andra rospiggsförarna Kim Nilsson och Timo Lahti samt. Något som publiken kanske kan få se i år igen.

– Räkna med ett speedwayheat. Jag vet inte vilka det blir, men Kim och Timo har pratat om att åka även i år igen, säger Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg.

En biljett till skidsprinten kostar 40 kronor och går endast att lösas på plats.