Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rospiggar mitt i stormen

Stormen Simone har slagit till mot västkusten där rospiggarna Angelica Eklund  och Max Törnqvist befinner sig just nu.

Annons

- Det har regnat kraftigt hela dagen och jag har sprungit ute i regnet och plockat in allt som kan tänkas flytta på sig. Men det är inga riktiga stormbyar ännu i alla fall, säger Angelica Eklund, 30 år, från Riala, när vi når henne på telefon strax före 16.00 på måndagen.

När vi var i kontakt med henne vid 19-tiden var det fortfarande relativt lugnt. Men klockan 20.00 hade stormen Simone slagit till med all kraft.

- Det blåser så det dånar, säger hon och berättar att det kommer grenar flygande mot hennes villafönster.

Hon och sambon bor vid kusten bara tre kilometer inåt land. Angelica Ekholm flyttade till Bua som ligger strax norr om Varberg för tre år sedan. Där har hon ett eget företag som bedriver hundutbildningar.

- Det är de som sagt att det här kommer att bli värre än Gudrun, säger hon och berättar att det är väldigt många handelsträdgårdar runt omkring. Bland anant finns en tomatodling alldeles intill. Under Gudrun flög det glasbitar från sönderblåsta växthus överallt.

Så det är med lite skräckblandad förtjusning som hon inväntat kvällen.

Men än så länge verkar tomatodlingens fönster hålla, berättar hon. Däremot är hon mera orolig för alla träd omkring villan.

- Jag undrar hur många träd som kommer stå kvar när den här kvällen är över. Träden viker sig väldigt kraftigt i byarna. Man är ju orolig att de ska falla på huset eller på bilarna. Det känns som om det är en tidsfråga innan de går av.

Hon har varit i kontakt med kompisar som borsöder om Varberg.

- Där har de strömlöst nu, säger hon och konstaterar att det kanske snart är deras tur.

- Kulmen här hos oss beräknas bli runt 22.00 i kväll. Så vi får se om det mojnar av innan och om det når upp till Göteborg eller inte. Vi har i alla fall förberett oss med att spola upp vatten och ved till kaminen.

Max Törnqvist, 24 år, från Roslagsbro studerar i Göteborg och befinner sig i centrala Göteborg som ligger cirka fem mil norr om Varberg. Han konstaterade på eftermiddagen att det var mycket få människor och betydligt färre bilar än vanligt ute på gatorna. 

- Det har slutat regna här och det har börjat blåsa ganska kraftigt nu, säger han.

Han berättar att han egentligen inte känner sig speciellt orolig.

- Jag bor i ett stort hus med många lägenheter och jag har hållit mig inne, säger han.

Fast å andra sidan ska han ge sig ut i trafiken under kvällen.

- Jag har ett seminarium som jag måste vara med på i kväll. Det har varit inplanerat sedan länge. Jag tror att jag tar spårvagnen, det känns ändå tryggt, säger han.

När NT når honom på telefon vid 21.30 är han på seminariet. Det gick bra att ta sig dit. Det blåste inte mera än en vanlig höstdag i Göteborg. Och det är fortfarande relativt lugnt, säger han.

- Det har verkligen inte blåst så kraftigt här ännu. Jag tror att vi hamnat i en beskyddande ficka. Men det kan ju komma kraftigare vindar senare under natten.

Surfar du på vår mobilapp? Klicka här för att se live-rapporten!