Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosor till tusen på öppna trädgårdar

Kanske inte tusen, men över 700 trädgårdar i hela landet är öppna för allmänheten på söndag. En av dem är Café Rosengårdens trädgård i Hallstavik som precis öppnat för säsongen.

Annons

– Man tror att en ros är en ros, men de är så olika, säger Birgitta Fagerlund som äger trädgårdskaféet och keramikverkstaden tillsammans med maken Björn Nordén.

När NT hälsade på under onsdagen var de 200 rosenbuskarna fyllda med tusentals sprickfärdiga knoppar som med stor sannolikhet slagit ut på söndag.

Ägarna har under flera år utökat rabatterna med nya sorters rosor i alla storlekar och färger, till och med blått. Parets favoriter är David Austins väldoftande och remonterande engelska rosor. Birgitta Fagerlund har komponerat rabatterna som omger de slingrande gångar som leder till trädgårdens alla rum.

Tusen trädgårdar arrangeras vartannat år av Riksförbundet Svensk Trädgård.

Tusen trädgårdar 29/6

Café Rosengården

Carl Wahrens väg 2, Hallstavik

Dessutom deltar fyra privata trädgårdar i kommunen:

Grovsta båtsmanstorp

Grovsta byväg 25, Grovsta

Nybergstorp

Snesslingbyvägen 25, Snesslingby

Roslagsträdgården

Lågaröören 88, Rådmansö

Björken

Skogskroken 13, Yxlan

Samtliga trädgårdar har öppet klockan 10-17.

Mer information finns på www.tradgard.org/tusen