Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roslagspolis deltar i terrorutredning

Polisen klassificerar lördagens sprängdåd i Stockholm som ett terroristbrott och därför har Säpo ansvaret för utredningen. Arbetet sker i nära samarbete med Polisen i Stockholm och Roslagen.

Enligt Stockholms länspolismästare Carin Götblad har polisen sedan länge haft en mental beredskap för att likande brott som sprängdådet i lördags, skulle kunna inträffa i Stockholm.

– Frågan är inte om det händer utan när det händer, har jag och en del andra sagt i olika diskussioner, säger Carin Götblad i ett uttalade.

Utredningen kring dådet ligger hos Säkerhetspolisen, Säpo, men polisen i Stockholms län medverkar i utredningen. Fyra poliser från Roslagen har också kommenderats till innerstaden för att öka den polisiära närvaron.

– De har varit i Stockholm lördag, söndag och måndag. Vi får se om de ska vara kvar där även fortsatt i resten av veckan, säger Christer Sandström, närpolischef i Norrtälje.

Det är Säpo som har ansvaret för att bedöma hotbilder för terrordåd. Deras bedömning på måndagen var att lördagens händelser inte leder till skärpt hotbild. Men för att öka trygghetskänslan bland länets invånare kommer polisen att vara mer synliga de närmaste dagarna.

– Vi kommer att vara mer ute och finnas på platser i Norrtälje kommun där det rör sig mycket folk, säger Christer Sandström.

De fotpatrullerande poliserna svarar gärna på frågor och tar emot tips gällande avvikande beteenden.

– En trygg julhandel har vår högsta prioritet och kommer att känneteckna vårt arbete den närmaste tiden, säger Carin Götblad.