Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roslagspilot åtalas

Nu åtalas piloten från Roslagen tillsammans med nio andra personer för helikopterrånet i Västberga. Den 35-årige mannen pekas ut som en av centralfigurerna i gruppen som utförde det mest spektukulära rånet i svensk historia.

Annons

I dag åtalas tio av de män som misstänks ha planerat och genomfört kuppen mot värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm tidigt på morgonen den 23 september förra året.

Piloten från Roslagen misstänks för att ha stulit helikoptern tillsammans med en annan man, planerat färdvägen och flugit under rånet.

Två av de rånare som var inne i säkerhetsföretagets depå är ännu inte identifierade och fortfarande på fri fot. Inte heller rånbytet, 39 miljoner kronor, har påträffats.

Åtalet har föregåtts av en polisutredning som tagit tio månader och kostat mångmiljonbelopp. Fem av de män som sitter häktade åtalas för grovt rån, de övriga fem för medhjälp samt förberedelse till grovt rån.

-Man kan säga att de fem som varit aktiva i det akuta skedet åtalas som gärningsmän, säger kammaråklagare Leif Görts, till TT.

Av dessa fem var enligt åklagaren fyra med i helikoptern, varav en pilot. Det är den i dag 35-årige mannen från Roslagen, som liksom övriga hela tiden nekat till anklagelserna. Han anhölls i sin frånvaro tre dagar efter rånet och greps dagen efter, misstänkt för att ha flugit den helikopter som natten före rånet i Västberga stals från Roslagens helikopterflyg AB i Görla.

Advokat Leif Silbersky företräder 35-åringen, som har anknytning till flygskolan där helikoptern stals och har även medverkat vid flera tv-inspelningar som pilot. Han har via sin försvarare nekat till all inblandning både direkt och indirekt i rånet.

- Det här kommer att bli väldigt intressant eftersom bevisningen inte är så stark som åklagaren vill göra gällande. Det finns inget som pekar ut min klient, ingen som har sagt att han varit inblandad. Han är helikopterflygare på dagtid men inte utbildad för att flyga nattetid, säger Leif Silbersky.

Enligt försvararen mår hans klient dåligt efter den långa tiden som frihetsberövad:

- Han har suttit häktad i snart elva månader och det är en väldigt lång tid. Men han ser fram emot rättegången eftersom han menar att han är helt oskyldig.

De övriga åtalade är i åldern 23 till 38 år, de flesta kommer från södra Stockholm och flera har kopplingar till kriminella gäng som Fucked For Life.

Direkt efter kuppen spekulerades det mycket i hur rånet planerats från Balkan och att den man som kallas Stockholms gangsterkung är inblandad. Utan att vilja gå närmare in på det har enligt åklagaren Leif Görts har det internationella inslaget blivit mindre under utredningens gång. Han vill heller inte kommentera om rånarna haft insiderhjälp.

Rättegången startar den 2 augusti och beräknas ta närmare fyra veckor.