Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roslagsmuseet rustas för två miljoner

Kommunen säljer Å-villan för 4,8 miljoner. Två av miljonerna satsas på att rusta upp Roslagsmuseet.

Annons

Roslagsmuseet har varit stängt för renovering i mer än två år. Det senaste året har arbetet stått stilla, i brist på pengar. Nu avsätter kommunen två miljoner till upprustningen av gevärsfaktoriet, där museet har visat sina utställningar.

– Vi har goda skäl att anslå de här pengarna, min förhoppning är att det löser stora delar av underhållsbehovet, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Beslutet är kopplat till försäljningen av Å-villan, som ligger granne med museet. Fastigheten, där socialkontoret tidigare haft verksamhet, lades ut till försäljning under våren. Förra veckan beslutade kommunstyrelsen att sälja den till en trafikskola för 4,8 miljoner.

– I och med att vi säljer Å-villan får vi loss pengar. Nu vill vi i den borgerliga majoriteten använda två miljoner till att rusta upp faktoriet, vi är beredda att göra det för att lösa upprustningsbehovet, säger Kjell Jansson.

En del av den planerade renoveringen av museet är genomförd, men mycket är kvar att göra. Tidigare beräkningar visar att det återstående arbetet kommer att kosta närmare fem miljoner kronor, betydligt mer än den beslutade satsningen.

Nu ska renoveringsbehovet ses över igen.

– Tekniska kontoret får i uppdrag att inventera behovet och återkomma med förslag till åtgärder, säger Kjell Jansson.

Roslagsmuseets styrelse är djupt splittrad i flera frågor som gäller museets framtid. Museistyrelsens ordförande Kjell Pihlgren (M) välkomnar beslutet att sälja Å-villan och satsa två miljoner på gevärsfaktoriet.

– Det är klart att jag är glad. Men det räcker ju inte till hela upprustningen.

Det han i första hand vill prioritera är att ansluta museet till fjärrvärmenätet och lägga in golv i byggnaden.

– Det är nog ungefär vad pengarna räcker till, säger han.