Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roslagsmuseet kan öppna vid årsskiftet

Roslagsmuseet kan öppna redan till årsskiftet om allt går enligt de nya planer som finns för museet. Men först måste de stora knäckfrågorna om lokal och ekonomi lösas.
-Den politiska viljan finns, säger Bengt Ericsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Turerna kring Roslagsmuseet har varit många. I styrelsen för museet har oenigheten varit stor om hur den framtida verksamheten ska se ut, och i december 2008 stängdes museet för renovering. I början på 2010 avstannade arbetet på grund av pengabrist.

Nu tar kommunen och museistyrelsen nya tag för att Roslagsmuseet ska kunna öppna igen.

Den arbetsgrupp, bestående av representanter för både kommunen och museet, som har arbetat med frågan under den senaste tiden presenterade i går sin slutrapport.

I bästa fall bör museet kunna öppnas vid årsskiftet 2012/2013, har arbetsgruppen kommit fram till.

Ansvaret för Roslagsmuseet föreslås att tas över av kultur- och fritidsnämnden, från stiftelsen Roslagsmuseet. Därmed skulle kommunen också ta hand om det administrativa arbetet, vilket innebär att man i så fall inte kommer att behöva anställa sådan personal.

Verksamheten ska finansieras inom ramen för kultur- och fritidsnämndens budget, men kräver då en utökad budget eftersom den nuvarande i dagsläget inte är tillräcklig.

– Att det krävs en ramjustering av budgeten är förankrat i kommunledningen, säger Bengt Ericsson.

En annan fråga som återstår att lösa är om museet ska vara kvar på Hantverkaregatan eller om det ska flytta till en annan lokal.

– Vi har undersökt flera olika möjligheter. Vi har bland annat tittat på Pythagoras, gamla rådhuset vid Stora Torget och Rosa silon i hamnen. Däremot finner vi det inte motiverat att bygga helt nytt, säger Bengt Ericsson.

– Det som talar för lokalen på Hantverkaregatan är att det är ont om lediga lokaler i stan, och att den är centralt belägen. Men den gamla lokalen måste renoveras, säger Irene Solberg Ruhn, som har tagit över Ann S Pihlgrens post som vice ordförande i kulturnämnden.

Arbetsgruppen har också lämnat förslag på hur verksamhetens innehåll kan se ut framöver.

– Vi vill ha en tydlig inriktning på barn och ungdom under vår- och höstterminerna och ett mer turistbetonat innehåll under sommaren, säger kulturchefen Björn Ahlsén.

Kultur- och fritidsnämnden ska ta ställning till förslagen i rapporten på nästa nämndsammanträde den 12 april.