Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roslagsmuseet får extra bidrag

Roslagsmuseet får ett extra bidrag för att kunna betala sina löner.
Samtidigt kräver kommunen bättre kontroll på museets ekonomi.
– Det här är besvärande för både oss, allmänheten och museet, säger Bengt Ericsson (C),

Annons

För ett par veckor sedan slog Roslagsmuseets ordförande Kjell Pihlgren (M) larm. Museet hade inte pengar till de anställdas löner i september. De 640 000 kronor museet fått i bidrag i år var i stort sett slut.

Kjell Pihlgren vände sig till kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (C) och begärde ett nytt bidrag på 75 000 kronor för att klara krisen. Alternativet var att säga upp de anställda.

Bengt Ericsson har sagt ja till bidraget, som betalades ut i går.

– Vi vill säkerställa lönerna till de anställda, alternativet hade varit ännu sämre.

Samtidigt kräver kommunen en genomgång av museets ekonomi.

– Villkoret för bidraget är förbättrad ekonomistyrning. Nämnden och förvaltningen vill göra en genomlysning av ekonomin tillsammans med stiftelsen. Det ska göras så fort som möjligt

Bengt Ericsson är kritisk till att det extra bidraget plötsligt dök upp på bordet.

– Vi i nämnden är förvånade över att frågan blivit akut i september och inte signalerats tidigare, man måste ha bättre framförhållning.

Roslagsmuseets ordförande Kjell Pihlgren har hävdat att det har varit svårt att få grepp om museets ekonomi. Det borde ha varit möjligt, tycker Bengt Ericsson.

– Som ordförande kan man kräva fram vilka handlingar man vill och gå igenom dem.

Roslagsmuseet har varit stängt för renovering i närmare tre år, ett arbete som stått stilla sedan början av 2010 i brist på pengar. Ett annat problem är att museets styrelse är djupt splittrad i frågor om museets framtid.

Nu har en ny arbetsgrupp med representanter från kultur- och fritidsnämnden och museistyrelsen bildats för att komma vidare i diskussionerna. Ett första möte hölls i går.

– Det var ett bra möte, det bådar gott för en lösning, säger Bengt Ericsson.