Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roslagsbostäder en av de dyraste värdarna

Roslagsbostäder hör till landets dyraste hyresvärdar. Men Ingrid Löf, som bor i en av bolagets lägenheter i Rimbo, är nöjd. – Jag trivs jättebra, säger hon.

Annons

Kommunägda Roslagsbostäder kvalar in på hyrestoppen med en kvadratmeterhyra på 1 112 kronor per år i genomsnitt. Bara åtta andra hyresvärdar i landet tar ut högre hyror, enligt en sammanställning som Hem Hyra har gjort.

– Vi har legat högt historiskt sett och var på andra-tredje plats på listan för drygt tio år sedan. Sedan jobbade vi oss ner men nu har vi åkt upp igen, säger Anders Hermanson, vd för Roslagsbostäder.

Han ger flera förklaringar till hyresnivån, bland annat kommunens höga va-taxor. Dessutom är fastighetsbeståndet relativt litet, drygt 2 000 lägenheter, och utspritt på en stor yta.

– Samtidigt ska vi inte sticka under stol med att det finns en del för oss att göra på kostnadssidan.

De senaste årens klättring på listan beror på att Roslagsbostäder sålt delar av det äldre beståndet med lägre hyror samtidigt som bolaget byggt nytt.

– Nyproduktion kostar mer och hyrorna stiger med 300-400 kronor per kvadratmeter jämfört med äldre fastigheter, säger Anders Hermanson.

Enligt honom finns risken att Roslagsbostäder når ännu högre tätplaceringar på hyrestoppen. Orsaken är att Norrtäljes kommunledning beslutat att bolaget ska bygga cirka 50 nya lägenheter per år framöver.

– En större andel nyproduktion slår igenom på ett litet bestånd. Våra hyror kommer tyvärr att öka ytterligare, säger Hermanson.

Roslagsbostäder snitthyra för en lägenhet på 75 kvadratmeter är 6 950 kronor i månaden. Det är nästan på kronan vad Ingrid Löf betalar för sin trea på Håstavägen i Rimbo. Hennes 73,6 kvadratmeter kostar 6 907 kronor inklusive vatten och uppvärmning.

– Boende kostar och jag har inte tänkt så mycket på hyran. Jag tycker inte att det är dyrare här än någon annanstans, säger Ingrid Löf.

Hon jobbar natt som mentalskötare på S:t Görans sjukhus i Stockholm och behöver bil för att ta sig dit.

– Jag klarar mig bra ekonomiskt men för ensamstående med hemmavarande barn kan hyrorna vara tuffa.

Ingrids två barn har flyttat hemifrån. Men både barn och barnbarn bor i närheten, vilket bidrar till att hon trivs. Ingrid bodde tidigare i eget hus i Rånäs men tycker att hyresrätten i 80-talsområdet på Håstavägen har flera fördelar. Hon vet vilka kostnader hon har och slipper ta hand om en stor tomt.

– Dessutom får jag bra hjälp av Roslagsbostäder, nyligen bytte de köksluckorna. Enda klagomålet jag har är att fasaderna behöver målas, säger Ingrid Löf.

Bolaget har drygt 2 000 lägenheter

Roslagsbostäder ägs av Norrtälje kommun och har drygt 2 000 lägenheter, främst i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik. Sedan några år tillbaka är uthyrningsgraden närapå hundra procent och bostadsköerna långa.

Bolaget har bland landets högsta hyror med en genomsnittlig kvadratmeterhyra på 1 112 kronor per år. Hyra Hems lista över landets dyraste hyresvärdar toppas av HSB Mälarfastigheter i Västerås, 1 377 kronor per kvadratmeter och år. Billigast är Bjurholms kommun, 712 kronor per kvadratmeter och år.

Roslagsbostäder har höjt hyrorna kraftigt i perioder, bland annat i början av 90-talet. Under några år i mitten av 00-talet låg hyrorna stilla, därefter har de klättrat uppåt. Senaste årens hyreshöjningar: 1,6 procent (2014), 1,7 procent (2013), 1,95 procent (2012).