Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roslagens teaterförening fyller 30 år – firar med program för samhällets svagaste

En underhållande depression, berättarföreställningen som fängslar och ett interaktivt drama i högstadiemiljö – i år blir teaterhösten i Norrtälje maffigare än vanligt.

Anmäl text- och faktafel

Först ut bland säsongens föreställningar är enmanspjäsen ”Allt som är värt” med underrubriken ”En upplyftande pjäs om nedstämdhet" med skådespelaren Peter Jansson.

– En ung och olycklig man finner fler och fler anledningar till att fortsätta leva – till slut ser han tusentals! Den är en fantastiskt rolig och fin föreställning om psykisk ohälsa men det finns också mycket allvar i den så därför är åldersgränsen satt till 18 år, säger Lillemor Broström, ordförande i Roslagens teaterförening.

Riksteaterns föreställning sätts upp i Rodengymnasiets aula, söndagen den 15 september.

Två helger senare visas berättarföreställningen ”Så sant som det är sagt” i Folkets hus på Vätö, i Sättraby bygdegård och i Folkets hus i Norrtälje. På scen står Maria Arnadottir som genom komik och allvar framför verket i direkt kontakt och dialog med publiken.

– Jag har inte sett den själv men flera personer i styrelsen har gjort det och de sa alla att just den MÅSTE vi ha med.

Historierna som återges är många, vitt skiftande och intensivt berättade. En handlar om hur en liten fjäder blir till fem hönor och den historien skrevs år 1852, men i en samtida kontext handlar den om opålitligheten i dagens informationsflöde – ”fake news”.

En annan berättelse kretsar kring ynglingen Amlodi, mannen som inspirerade William Shakespeare att skriva ”Hamlet”.

– Maria Arnadottir själv behöver tydligen ingen paus när hon berättar skrönorna men publiken brukar behöva det, så därför blir det så, säger Lillemor Broström.

”Blod, svett och tårar” är ett ”high school-drama” som utspelar sig på publikens egen högstadieskola.

– Medan några elever sitter i publiken i gympasalen så filmas deras kompisar till exempel ute på skolgården och det materialet vävs in i föreställningen. Så pjäsen blir ny för varje skola den sätts upp på.

”Blod, svett och tårar” visas för högstadieelever i Rimbo och i Hallstavik den 13 november och 14 november.

I år fyller Roslagens teaterförening 30 år, ett jubileum som ska firas först nästa vår med en musikföreställning i samarbete med Sveriges radio och temat ska vara kärlekssånger. Men 2019 innebär ändå ett mer fylligt program än vanligt för föreningen.

– Vi har fått 20 000 kronor extra från Riksteatern för att kunna visa en sångföreställning som äldreboenden, det blir fem föreställningar på hösten, fem till våren. I år är vi jätteglada att också kunna erbjuda föreställningar till särskolebarn. Båda satsningarna är riktade mot personer som annars kanske inte kommer ut till teatern, säger Lillemor Broström.

Mer ur höstens teaterprogram

”Fröken” från Västanå Teater, den 10 november, Folkets Hus i Norrtälje.

”Arga änkan”, streamat från Helsingfors stadsteater, den 22 november, Folkets Hus i Hallstavik.

”Sångtrådar”, Teater Slava, en specialföreställning för äldreboenden med fem föreställning på hösten och fem till våren.

”De Passant”, en dans- och rytmik föreställning för mellanstadielever, 7–8 november i Viby Friskolas sporthall.

”Stranden” och ”Shakespeares hjärtslag”, för grund- och gymnasiesärskolan. Fem föreställningar i Rodengymnasiets aula.