Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roslagens museum och Norrtälje konsthall ska få plats i ett nytt hus

Det nya Roslagens museum ska byggas vid Pythagoras industrimuseum där även Norrtälje konsthall kommer få plats. Kostnaden väntas bli 18 miljoner kronor.
– På det här sättet kan vi samverka mellan olika kulturenheter och knyter ihop stadskärnan, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Frågan om vad som ska hända med Roslagsmuseet har pågått i många år. Diskussionerna om var museets samlingar ska visas har varit högljudda.

Nu hoppas den borgerliga kommunledningen att frågan snart är löst. I september beslöt kultur- och fritidsnämnden att starta ett nytt museum – Roslagens museum.

Av de tre alternativ som NT kunde berätta om i torsdags valde kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott alternativet vid Pythagoras. På det sättet hoppas kommunledningen att få samverkan mellan både Roslagens museum, konsthallen och de museer och hembygdsföreningar som i dag drivs med ideella krafter.

– Det är bra att bygga ihop det som ligger utspritt, säger Kjell Jansson, som poängterar att samordning finns med i det borgerliga programmet för den här mandatperioden.

Museibyggnaden kommer enligt förslaget ligga nedanför Pythagoras och rymma 550 kvadratmeter. Pythagoras kommer att göras mer tillgänglig genom hiss eller rulltrappa mellan de olika våningsplanen. Driftskostnaden beräknas bli 2,7 miljoner kronor exklusive byggnationen, enligt kulturchefen Björn Ahlsén.

Om allt går enligt planerna kan invigningen ske sommaren 2014.

Norrtälje konsthall har tidigare inte funnits med i arbetet kring en ny museibyggnad, men konsthallschefen Daniel Werkmäster ser positivt på förslaget. På konsthallen har åsikten länge funnits att museets lokaler behöver förbättringar.

– Vi ligger i ett vackert läge och i ett fint hus. Vi har problem med ventilation och fukt och behöver en bättre miljö, säger konsthallschefen Daniel Werkmäster.

Han tror att det kan bli ett spännande projekt.

– Det är roligt att starta en ny verksamhet. Det kan bli spännande att samverka med det nya museet. Det finns ju en risk att verksamheterna går förlorade i varandra. Kan vi hålla isär varandra och visa en tydlighet i skillnaden på de olika verksamheterna så kan vi dela på publikunderlaget.

Ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Bengt Ericsson (C), tycker sig äntligen se slutet på den segdragna museifrågan.

– För ett år sedan kunde jag inte se det här. Jag har tidigare jämfört det med att åka Vasaloppet. Länge har det bara varit töväder och klister under skidan, men häromdagen sa jag att nu ser jag kranskullan. Vi är ju helt överens i nämnden.

Förslaget ska tas i kultur- och fritidsnämnden den 22 november och i kommunstyrelsens arbetsutskott i januari.

NT har sökt oppositionsrådet Ulrika Falk (S).