Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roslagens GK redo för 50-årsjubileum

Efter en vår av förberedelser kan festligheterna börja för Roslagens GK. Denna vecka slår klubben upp portarna för ett storslaget 50-årsjubileum med golftävlingar, familjeaktiviteter och gäster som Henri Reis och Joachim Haeggman.

NT-sporten träffar Roslagens GK:s ordförande Kjell Gustafsson och klubbchefen Göran Bryntesson med dagar kvar till det stora 50-årsjubileet. Veckan som kommer blir något alldeles extra på den anrika och vackra golfanläggningen utanför Roslagsbro.

– Det har varit mycket förberedelser och jag tycker vi fått fram ett riktigt bra program. Vi vill fira 50-årsjubileet med våra medlemmar och förhoppningen är också att få ut nya människor till golfbanan, folk som kanske inte varit här förut, säger Kjell Gustavsson.

Men vi tar det från början. 1964 var alltså året när Thure Gabriel Oxenstierna ritade och byggde de första hålen på sina ägor. En niohålsbana stod färdig året efter och 1972 invigdes 18-hålsbanan (som i dag är Gamla banan).

Sedan dess har klubben expanderat och förfinat anläggningen till det den är i dag.

– På 1990-talet upplevde golfsporten en boom i Sverige. 1993 tog vi över driften av anläggningen och samtidigt invigdes den nya 9-hålsbanan. År 1996 blev Akademiska banan färdig, säger Göran Bryntesson och fortsätter:

– Då hade vi 1 200 medlemmar och det var lång kö för att spela. Men i mitten av 2000-talet blev det sämre tider för golfsporten och många medlemmar slutade. Det är den vardag vi fortfarande lever i.

Men utan tvekan är det en pigg 50-åring som ska firas.

– Vi hade några kärva år i mitten på 2000-talet men de senaste tre åren har vi märkt av en stor ökning av medlemmar och kvaliteten på anläggningen har också höjts. Nu har vi återigen runt 1 200 medlemmar och det är väldigt bra, säger Bryntesson.

Många duktiga spelare, till och med världsstjärnor, har fostrats och spelat i klubben. Anna Oxenstierna (dotter till Thure Gabriel) är en av klubbens vinnare på Europatouren.

Den andra europatour-vinnaren är ingen annan än Jesper Parnevik.

Göran Hellström, som spelat på banan sedan 1966, kommer förbi och berättar om Parneviks ”framfart”.

– När han spelade här på 1970-talet som 13–14-åring hade jag en golfbil som han väldigt gärna ville låna. Till slut gav jag efter men nästan direkt körde Jesper in i en gavel och golfbilen fick plåtskador. Jag tror jag fick 50 kronor av hans pappa för skadorna, berättar Hellström och skrattar gott åt minnet.

Roslagens GK:s juniorverksamhet har alltid varit stark, och spelare som Jonas Wallmo, Peter Darnell, Julius Lindberg och Carl-Johan Elander har representerat klubben framgångsrikt.

Och än i dag håller juniorverksamheten bra klass.

– Det beror mycket på våra duktiga ungdomsledare som lägger ner väldigt mycket tid på golfen och orkar engagera sig. Det betyder jättemycket, säger Bryntesson.

Roslagens GK är Upplands tredje äldsta klubb, efter Sigtuna och Uppsala GK, och nu ska detta firas med pompa och ståt under en helspäckad vecka.

– Måndag till torsdag kommer vi att ha ”prova-på-golf” och för att alla ska ha möjlighet att testa kommer vi att ha skytteltrafik med bussar från Ica Norrköp i Norrtälje, säger Gustavsson.

Varje vardag blir det också putt-tävlingar med fina priser, och till helgen drar de stora festligheterna i gång.

– På fredag ordnar vi en familjedag med flera aktiviteter för barnen och då gästar forne TV4-gladiatorn Plexus. Vi hoppas att många familjer kommer hit och att många barn får chansen att besöka anläggningen.

För de lite äldre väntar en riktig höjdpunkt klockan 17 på fredag när Annika Sörenstams gamla tränare Henry Reis gästar klubben.

– Han kommer berätta om sin tid i Roslagens GK och om sina år som tränare för Sörenstam. Henry har sitt föräldrahem i Kvilunda och det gjorde föreläsningen möjlig, säger Gustavsson.

Lördag blir den stora festdagen och den inleds med förre världsstjärnan och Ryder Cup-spelaren Joachim Haeggman.

– På förmiddagen kommer han visa upp några konster som man knappt tror är möjliga i sällskap med Leif Modin. Efter lunch kommer sedan Haeggman och Modin spela uppvisningsgolf över fem hål mot några av klubbens talanger. Då får också medlemmarna möjlighet att följa med på banan, säger Bryntesson.

Senare på kvällen ska Roslagens GK officiellt gratuleras av Svenska golfförbundet och Upplands Golfförbund.

Veckan avslutas sedan med en stor jubileumstävling på söndag.

– Vid nio av hålen kommer våra sponsorer att ordna aktiviteter och även presentera sina produkter. Det lär bli uppskattat och många priser utlovas, säger Bryntesson.

Det är med andra ord upplagt för en spännande vecka.

– Nu hoppas vi att får vädret med oss och att många tar chansen att besöka oss. Det känns som att det här kan bli riktigt bra, säger Kjell Gustavsson.

Viktiga årtal i klubbens historia

1964: Roslagens GK bildas. De första hålen ritades och byggdes av Thure Gabriel Oxenstierna på hans ägor. Släktens vapen blir Roslagens GK:s klubbemblem.

1965: En 9-hålsbana står färdig.

1972: 18-hålsbanan står färdig (utgör i dag den Gamla banan).

1970-talet: Klubbstugan förs från Dalarna till anläggningen.

1990-talet: Roslagens GK tar över driften av anläggningen från Oxienstierna.

1993: Den nya 9-hålsbanan står färdig. 1996 står Akademiska banan färdig och dessa två utgör i dag Nya 18-hålsbanan.

2014: Klubben står stark med 1 200 medlemmar. Firar 50 år som klubb.

50-årsjubileet

Under veckan (23/6-29/6) ordnas prova-på golf, putt-tävlingar, jubileumstävlingar och under hela veckan är det 50 procent på greenfeeavgiften.

Fredag till söndag blir det musikunderhållning och buffé.

Kända golfare som Henri Reis (Annika Sörenstams tränare) och Joakim Haeggman gästar.

Leif Modin, mångårig tränare i Roslagens GK, berättar om bakgrunden till Haeggmans besök:

– Jag var tränare för Haeggman i Kalmar när han var mellan 9 och 16 år. Vi har hållit kontakten och 1994 hade han en clinic (uppvisning) här. Nu tyckte vi att det var dags igen.