Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rör inte maten på Tiohundra

Invånarna i Norrtälje kommun har all anledning att vara nöjda med Norrtälje sjukhus och Tiohundra AB. Flera utvärderingar har visat att vi i Norrtälje erbjuder en uppskattad vård och omsorg till en förhållandevis låg kostnad.

Men den välfungerande sjukvården och omsorgen hotas nu av det moderatledda styrets nedskärningspolitik. Ett exempel bland flera är maten.

Bra mat är en förutsättning för att bli frisk, det är tydligt i forskningen. Tiohundra har också prisats för sitt arbete med maten, som också har visat sig uppskattad av brukare och patienter.

Men nu ska Norrtälje sjukhus minska på matlagningen, personal i köket sägs upp och det ska endast serveras en maträtt utöver specialkost. Dagens mer varierade utbud, som finns för att säkra en så snabb återhämtning som möjligt, är borttaget.

I besparingsivern så går det moderatledda styret emot forskningen och försämrar utbudet på mat – när Tiohundra egentligen borde ges förutsättningar för att bibehålla och den goda kvaliteten man redan har i dag.

Försämringarna som nu pågår är i grunden en följd av en allt för snål budget för Tiohundra från de moderatledda styrena både i regionen och i kommunen. Den goda kvaliteten på sjukvården och omsorgen i Norrtälje hotas. Samtidigt pågår smygvarsel här och där – personer som slutar ersätts inte i den omfattning de borde av nya heltidsanställda.

Socialdemokraterna både i kommunen och regionen ville skjuta till betydligt mer resurser till vården och omsorgen. I Norrtälje kommun röstades Socialdemokraternas budget tyvärr ned, trots att den föreslog ett tillskott på 20 miljoner till äldreomsorgen.

Istället drar det moderatledda styret ner på matlagningen och varslar personal. Man har även, bland andra nedskärningar, lämnat en zon i hemtjänsten, försämrat avtalen för personalen inom personlig assistans, minskat bemanningen på äldreboenden, och minskat antalet psykologer på vuxenpsykiatrin.

Signalvärdet blir lätt att regionen inte värnar den sjukvårdsmodell som levererar bäst vård och omsorg för invånarna.

Vi socialdemokrater vill rädda Norrtäljemodellen. Vi vill säkerställa den långsiktiga ekonomin, inte dra ner på maten.

Hanna Stymne Bratt (S), 2:e vice ordförande KSON (Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje)

Victor Harju (S), Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel