Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROOP visar stor okunskap om skolan

Annons

En bra utgångspunkt för en debattartikel är att de påståenden man för fram är sanna. När Johan Österberg (ROOP) i en debattartikel kritiserar resursfördelning till skolorna och etablering av fristående skolor så verkar han snarare fabulera fritt och för fram helt felaktiga påståenden som de vore sanningar. Det är beklagligt för debattklimatet, men mest beklagligt är att en ledande företrädare för ROOP ägnar sig åt den debattekniken. Risken finns ju att någon som läst debattartikeln tror att den innehåller spår av sanning.

Bland annat påstås det i debattartikeln att fristående skolor vid en etablering i Norrtälje kommun skulle dränera övriga kommunala skolor på pengar eftersom kommunen skulle ge fristående skolor full ersättning för sina hyreskostnader och att hyreskostnaderna inte ingår i elevpengen.

Detta är helt felaktigt. Ersättning för lokalkostnader ingår i elevpengen och beräknas som den genomsnittliga lokalkostnaden per elev i de kommunala skolorna. Påståendet att en ny fristående skola skulle ta pengar från andra skolor stämmer alltså inte. Det är tvärtom ett mycket välkommet besked att fristående skolor vill etablera sig i vår kommun.

Vidare påstår Johan Österberg att det inte finns några planer för en ny F-9-skola i Björnö. I början av december presenterade vi en strategisk lokalförsörjningsplan – något som tidigare saknats (!). Av den framgår att vi planerar för 2-3 nya grundskolor i Norrtälje tätort som ska stå klara att ta emot elever senast år 2030. En av dessa kommer att placeras i Vigelsjö (mittemot kommunhuset). En F-9-skola i Björnö är ett av huvudspåren för de andra skolorna. Påståendet om att det inte skulle vara aktuellt med en F-9-skola i Björnö stämmer alltså inte.

Resursfördelningen till skolorna behöver ses över, och det är ett arbete som också just nu pågår. När Johan Österberg påstår att det i dag inte sker någon resursfördelning alls är det dock inte sant. Resurser fördelas redan i dag med en elevpeng som baseras på vårdnadshavarnas utbildningsnivåbakgrund och efter socioekonomiska förhållanden. I budgeten för 2019 sköt vi också till fem miljoner kronor för att mindre skolor skulle kunna få ekonomin att gå ihop. Det ges också särskilda verksamhetsstöd till elever i behov av särskilt stöd och vi har infört särskilda resursklasser.

Allra viktigast är kanske dock att vi har stoppat den sparhysteri som skolan utsattes för under förra mandatperioden av det tidigare S-ledda styret.

Till sist gör vi nu allt vi kan för att de kommunala skolorna ska utgöra konkurrenskraftiga alternativ till fristående skolor, bland annat genom nya ordningsregler och genom antagandet av en nollvision mot mobbning och trakasserier i skolan.

Johan Österberg, som suttit i barn- och skolnämnden sedan förra mandatperioden och som dessutom sitter i barn- och skolnämndens arbetsutskott, borde veta bättre än att sprida felaktig information om hur elevpengen är konstruerad och hur resursfördelningen ser ut. Han har bättre förutsättningar än de allra flesta att kunna dessa frågor. Ett gott råd är att inte skriva debattartiklar om något som man uppenbarligen inte vet något om, eller ens bemödat sig med att försöka ta reda på sanningen om. Medborgarna i vår kommun och läsare av Norrtelje Tidning förtjänar bättre.

Ska vi höja kunskapsresultaten i skolan hoppas vi att fler väljare förstår att en röst på ett parti, som står för okunskap och spridande av felaktig information, inte är rätt väg att gå.

Robert Beronius (L)

Bino Drummond (M)

Anders Olander (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel