Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROOP måste ta fram tydliga alternativ

Det nystartade lokala partiet Roslagens oberoende parti (ROOP) vill ha en folkomröstning om framtiden för Norrtälje hamn. Partiet planerar att genomföra en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning.

Kommunala folkomröstningar kan ofta vara ett bra sätt att få reda på vad folket tycker. Men det kräver att det finns tydliga alternativ att välja emellan. Några sådana alternativ har ännu inte ROOP presenterat. Vad partiets företrädare sagt är att partiet är emot det förslag som en mycket bred majoritet i fullmäktige ställt sig bakom. Partiet är inte emot en utbyggnad av hamnen, men vill enligt sin hemsida ”behålla Norrtälje hamn med butiker och bodar med marin karaktär”. Man vill ha ”lägre trähusbebyggelse i hamnens bakre delar”, ”fritt strövområde längs en upprustad kajpromenad” och ”flera lokaler som kan användas för kulturevenemang, musik och konferenser”.

Det här är mycket luddigt. Vad betyder att man vill behålla Norrtälje hamn med marin karaktär? Skall dagens hamnverksamhet, som flishanteringen, finnas kvar? Skall silorna finnas kvar? Hur många bostäder vill man ha i den ”lägre trähusbebyggelsen”?

På ROOP:s hemsida finns inte heller några ekonomiska beräkningar, till exempel vad alla föreslagna kulturlokaler kommer att kosta för kommunen att bygga och driva – någon annan lär knappast bygga dem. Inte heller tycks ROOP ta hänsyn till att stora delar av hamnområdet inte ägs av kommunen, och att de företag som äger marken säkerligen har synpunkter på hur husen och området bör se ut för att kunna ge lönsamhet. Det är till exempel knappast troligt att något företag vill bygga bostäder med förlust, eller ens vill bygga i området om en bullrande och störande hamnverksamhet blir kvar.

Det här innebär att ROOP:s förslag inte duger som ena alternativet i en folkomröstning. Det gör för övrigt inte heller den skelettplan som kommunfullmäktiges majoritet antagit: innan detaljplanerna presenterats för varje område så vet ingen hur hamnområdet kommer att se ut.

Att ställa dessa två ofärdiga förslag mot varandra i en folkomröstning vore därför ohederligt mot väljarna. I en folkomröstning måste alternativen vara tydliga, dels för att väljarna skall kunna veta vad de röstar på, dels för att väljarna skall kunna kontrollera att politikerna följer folkomröstningens utslag, och inte bara tolkar omröstningen lite som de själva vill.

En folkomröstning med alternativen ja eller nej till ombyggnad av hamnen skulle därför fungera. Detta är dock inte aktuellt, eftersom alla partier, till och med ROOP, vill bygga ut hamnen på något sätt.

Om ROOP förverkligar sina planer på en namninsamling måste man därför ta fram tydliga omröstningsalternativ. I annat fall blir namninsamlingen bara ett oseriöst utspel vars enda syfte är att locka missnöjesröster.