Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROOP ansöker om folkomröstning

 
Val 2014
Visa alla artiklar

ROOP tar ett steg till mot en folkomröstning om hamnen.

Annons

Anders Fransson och Robert Johansson från ROOP, Roslagens oberoende parti, lämnade under måndagen in en ansökan om att kommunfullmäktige ska ta initiativ till en folkomröstning om hamnutbyggnaden. De har sex månader på sig att samla in namnunderskrifter.

ROOP anser att det nuvarande förslaget till hamnutbyggnaden med 1 500 lägenheter är ett alldeles för stort projekt som riskerar att bli kostsamt för kommuninvånarna. I ett första skede vill de utreda om kommuninvånarna vill ha folkomröstning. Om de vill det kommer de att formulera ett alternativ som medborgarna kommer att kunna ta ställning tilll.

Det krävs att 10 procent av de röstberättigade i en kommun vill ha en kommunal folkomröstning för att fullmäktige ska pröva om en sådan ska genomföras. Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Fullmäktige kan även begränsa folkomröstningen till en viss del av kommunen och/eller landstinget. Rösträtt har alla med rösträtt vid kommunala val i det område där folkomröstningen ska hållas.