Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romea och Juliet på Roden

I Rodengymnasiets aula trånar Julia lika längtansfullt som vanligt på sin balkong.
Men en sak är annorlunda.
Den hon trånar efter är kvinna.

I århundraden har publiken gripits av Romeo och Julia dödsföraktande förbjudna kärlek. Men i en tid där Sveriges kronprinsessa kan gifta sig med en gymägare från Ockelbo är det där med familjetillhörighet kanske inte ett jättelikt tabu man att bryta.

På Rodengymnasiet låter man pjäsen handla om lesbisk kärlek istället.

– Jag kan bli väldigt trött på att den nästan är osynlig i samhället, säger teaterläraren Stefan Roshage.

– När det handlar om homosexuella så är det nästan alltid bögar som lyfts fram, säger Julia Rangemo som spelar Juliet.

Pjäsen har döpts om till Romea och Juliet och det har krävts en del bearbetning av manuset för att få det att fungera.

– Vi har varit tvungna att tänka på hur kvinnor uttrycker sig förutom att ändra en massa ”han” till ”hon”, säger Stefan Roshage.

Att spela kärleksscener mot en annan tjej på scenen har varit mindre komplicerat.

– Kärlek är svårt att visa på scenen överhuvudtaget. Det är viktigt att man känner sig trygg. Jag och Nicolina är bra kompisar, så kanske är det lättare att kyssa henne än det hade varit att kyssa en kille jag inte känner, säger Julia Rangemo och får medhåll av sin Romea Nicolina Nordas.

– I början när jag skulle kyssa Julia tänkte jag på någon annan, men nu hör det till rollen. Jag spelar ju inte mig själv.

Romea och Juliet är en multimediaföreställning.

Musikeleverna bland de avgående esteterna leder handlingen framåt genom att använda sig av U2-låtar och de motstridiga känslorna som Romea bär på gestaltas av två dansare från ungdomsdanskompaniet Silvicola. Sångläraren Ulricha Hoffman är nöjd med arbetet.

– Det är häftigt med mixen teater, musik och dans. Esteternas slutuppsättning är det största som händer på året. Det är synd att det här blir den sista på Rodengymnasiet.

Indragningarna på skolans estetprogram med slopat intag av teaterelever och musikelever till hösten lägger en extra press på föreställningens skådespelare.

– Vi vill att det här ska bli så bra det bara går för att visa alla vad de går miste om i framtiden, säger Nicolina Nordas.