Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Roligt om människor vill komma hit”

Allt färre skolor väljer att ha julavslutning i kyrkan. Men Per Rydberg, kyrkoherde, håller dörren öppen. – Alla ska få känna sig välkomna här, säger han.

I en enkätundersökning som radioprogrammet Människor och tro gjorde tillsammans med Ekot förra året framgick det att var sjätte skola har bytt lokal och innehåll i skolavslutningen sedan den nya skollagen kom. Och därmed gått ifrån det ”traditionella” firandet i kyrkan.

Om skolavslutningar ska hållas i kyrkan eller inte, och i så fall hur den ska utformas, är en ständig debatt. Per Rydberg, kyrkoherde i Norrtälje-Malsta församling lägger ingen värdering i frågan.

– Genom åren har det blivit färre skolor som väljer att ha avslutningen i kyrkan. Det är något som skolorna själva måste få avgöra. Jag tycker självklart att det är roligt om människor vill komma hit. Jag tycker också att det kan vara bra att lära sig varför vi firar jul, säger han.

Han förklarar att skolan själv bestämmer programmet när julavslutningen hålls i kyrkan.

– Så har vi haft det i många år. Jag känner inget behov av att be och välsigna vid sådana tillfällen, utan det blir mer öppet. Vi pratar om hur man ska vara mot varandra. Det är ett värde i sig att komma till en kyrka, säger Per Rydberg.