Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rökning oftast inte skäl att neka operation

Rökning i sig är i de allra flesta fall inget skäl att avstyra en operation. Men patienten kan ändå tjäna på att åtminstone göra ett uppehåll i rökandet.

– Inför en planerad operation ska alla patienter bli tillfrågade om de röker och om de röker ska de också få information om riskerna för komplikationer, säger chefläkare Bo Hellström hos vårdbolaget Tiohundra AB. Rökavvänjning, för att kunna avstå från rökning under ett antal veckor i samband med operationen, kan vara ett alternativ. Vid vissa mer omfattande operationer kan rökstopp vara ett krav.

Allvarliga lungsjukdomar och KOL kan öka riskerna i samband med anestesi och narkos vid kirurgiska ingrepp. Bo Hellström känner inte till några detaljer kring Christina Wahljahlts situation. I bedömningen bör ju också ingå hur allvarligt skadad hennes axel är och vilka åtgärder som krävs för att komma till rätta med problemen.

Samtidigt tycker Bo Hellström att det är synd att patient och behandlande läkare inte lyckats kommunicera och reda ut förutsättningarna på bästa sätt.

– Som patient kan man ta kontakt med behandlande klinik om man vill ha klarhet i bedömningarna.