Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rofyllt vid havet i ny utställning

Havet är nära i Jonna Jakobssons nya utställning. Där skapar hon en känsla av stillhet och harmoni med tunna färgskikt och mjuka nyanser .

Annons

En silhuett avtecknar sig mot en vattenspegel där färgerna skiftar i dova toner av blått, grönt och lila. Stämningen är rofylld, ett ögonblick av stillhet, nära naturen. Målningen Kvällsdopp ingår i den utställning som Jonna Jakobsson, Rådmansö, visar i Stockholm just nu. Där finns också Vattenlek, med samma mättade färgskala. Utställningen har fått titeln Ett dopp i havet.

– Mina dagar börjar alltid med att jag badar i havet. Jag tror att det har kommit att påverka målningarna, genom att jag kommit in i en lugn rytm.

I flera av målningarna arbetar hon med en mildare färgskala än tidigare. Tunna skikt av färg vävs samman till en skimrande yta, både i den stora Kustlandet och i serien Nollpunkt vid havet, där hon förmedlar känslan av ett avbrott i tiden. En nollpunkt där allt stannar upp en liten stund. Dessutom visar hon en serie målningar med lekfulla och dekorativa fantasidjur, med titeln Odjur och natur.

– Målningarna består av åtta-tio lager färg. Djuren växer fram organiskt, allt eftersom jag målar, säger Jonna Jakobsson.

Gemensamt för hela utställningen är känslan av att vila i naturen. Att finna harmoni.