Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rofyllt vid havet i ny utställning

Havet är nära i Jonna Jakobssons nya utställning. Där skapar hon en känsla av stillhet och harmoni med tunna färgskikt och mjuka nyanser .

En silhuett avtecknar sig mot en vattenspegel där färgerna skiftar i dova toner av blått, grönt och lila. Stämningen är rofylld, ett ögonblick av stillhet, nära naturen. Målningen Kvällsdopp ingår i den utställning som Jonna Jakobsson, Rådmansö, visar i Stockholm just nu. Där finns också Vattenlek, med samma mättade färgskala. Utställningen har fått titeln Ett dopp i havet.

– Mina dagar börjar alltid med att jag badar i havet. Jag tror att det har kommit att påverka målningarna, genom att jag kommit in i en lugn rytm.

I flera av målningarna arbetar hon med en mildare färgskala än tidigare. Tunna skikt av färg vävs samman till en skimrande yta, både i den stora Kustlandet och i serien Nollpunkt vid havet, där hon förmedlar känslan av ett avbrott i tiden. En nollpunkt där allt stannar upp en liten stund. Dessutom visar hon en serie målningar med lekfulla och dekorativa fantasidjur, med titeln Odjur och natur.

– Målningarna består av åtta-tio lager färg. Djuren växer fram organiskt, allt eftersom jag målar, säger Jonna Jakobsson.

Gemensamt för hela utställningen är känslan av att vila i naturen. Att finna harmoni.