Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna vill ta tillbaka enhetstaxa

De rödgröna i landstinget återinför enhetstaxan i kollektivtrafiken om de vinner valet i höst.

– Det ska vara enkelt och smidigt att resa med SL. I dag är det dyra biljetter och en zonsystem som är orättvist och obegripligt, säger Lars Dahlberg (S), andre vice ordförande i SL och oppositionslandstingsråd.

Om de rödgröna, som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vinner valet kommer det kosta 35 kronor att resa i hela länet. Det gäller för kontant biljett, sms-biljet och biljett i automat. Med en remsa kommer att kosta 24,50 per biljett, för barn och pensionärer blir priset 14 kronor. Även 30-dagarskortet kommer att sänkas från dagens 690 kronor till 650 kronor. Dessutom ska det vara möjligt att resa med Accesskort med Waxholmsbolaget och färdtjänst. Det ska också vara gratis att resa för barn i målsmans sällskap.

Enhetstaxan infördes efter valet 2002 när S satt vid makten i landstinget. Då kostade en biljett 20 kronor, men när de borgerliga vann 2006 tog de bort den och införde dagens zonsystem. I dag är länet uppdelat på tre zoner och ju längre ut desto dyrare är det att resa.

– Vi kommer att finansiera enhetstaxan med att tillföra 250 miljoner kronor i SL:s budget, säger Lars Dahlberg. Men vi får se vad slutnotan blir. Vår förhoppning är att fler kommer att resa med SL och då kommer intäkterna att öka.

Lars Dahlberg och de rödgröna vill också slå ett slag för miljön i och med satsningen.

– Grunden i förslaget är att möta klimathotet och det gör man bäst genom att jobba med taxan.